Proiect: Parlamentarii trimişi în judecată sau condamnaţi nu pot fi membri în conducerea Camerelor

Data publicării:
plen parlament AGERPRES

Un proiect de lege depus marţi la Parlament de senatorul ALDE Vasile Nistor, cel care i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu demisia din fruntea Senatului, prevede că senatorii şi deputaţii trimişi în judecată sau condamnaţi, precum şi cei găsiţi în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, să nu mai poată ocupa funcţia de membru în Biroul Permanent al Camerelor, să fie şefi de comisie parlamentară sau de anchetă în forul legislativ.

plen parlament AGERPRES

Proiectul de lege, înregistrat la Camera Deputaţilor, este semnat de senatorul Vasile Nistor şi de deputaţii Aurelian Ionescu şi Vasile Drăguşanu, toţi foşti membri ai ALDE, care, recent, i-au cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului pentru faptul că este trimis în judecată.

Propunerea legislativă pentru completarea art.31 al Legii 96/2006 - privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată sau condamnaţi pentru fapte săvârşite cu vinovăţie sau aflaţi în conflict de interese, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv, nu au dreptul să fie membri şi să fie aleşi în Biroul Permanent al Camerei din care fac parte, în conducerea unei comisii parlamentare permanente, la şefia unui grup parlamentar, în conducerea unei comisii de anchetă sau comisie specială şi la conducerea comisiilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte să răspundă criticilor vehemente din partea cetăţenilor, privind imaginea proastă şi încrederea scăzută pe care o are Parlamentul.

Parlamentarii dau ca exemplu Eurobarometrul Comisiei Europene, din mai 2016, în care se menţionează că neîncrederea cetăţenilor faţă de Legislativ a crescut cu 9 procente faţă de anul 2015.

”În percepţia populaţiei, Parlamentul este condus de oameni corupţi, iar aşa-zisa clasă politică este incapabilă să se reformeze (...) Gradul scăzut de încredere al populaţiei se datorează faptului că oamenii care conduc structurile parlamentare, cu o mare putere de influenţă în mersul legislativ, dar şi cu o mare vizibilitate în spaţiul public, sunt afectaţi de diverse problemel de natură legală”, spun iniţiatorii proiectului de lege.

Ei mai afirmă că, prin aceste modificări, se dă un semnal către populaţie că se doreşte promovarea în Parlament doar a oamenilor fără probleme cu justiţia, care se pot focaliza cu adevărat pe buna funcţionare a structurilor parlamentare.

Proiectul urmează să fie dezbătut în comisia parlamentară de statut, votul final urmând a fi dat în plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...