Comisia parlamentară care investighează alegerile prezidenţiale din 2009 îşi încheie activitatea. Mâine va fi prezentat raportul final al activităţii comisiei. Timp de 8 luni, aleşii au încercat să afle dacă prezidenţialele din 2009 au fost sau nu fraudate. Parlamentarii au întâmpinat şi probleme în desfăşurarea anchetei lor. Mai multe persoane chemate la audieri nu s-au prezentat, motiv pentru care preşedintele comisiei vrea acum să modifice legea prin care funcţionează comisiile de anchetă.
Președintele comisiei parlamentare, Oana Florea, vrea o lege care să vizeze strict modul în care funcționează comisiile de anchetă și care să-i sancționeze pe cei care nu se prezintă în fața acestor comisii.
Cei care refuză să vină la comisiile parlamentare pentru a fi audiați ar comite o infracțiune și ar urma să fie sancționați fie cu o amendă de 10.000 de lei, fie cu închisoare, de la opt zile la trei luni.
Ambele sancțiuni ar avea și o pedeapsă complementară – interdicția de a ocupa o funcție publică timp de trei ani, la fel cum se întâmplă în cazul incompatibilităților.
În cazul în care persoana invitată la audieri nu poate ajunge în fața comisiei, aceasta ar urma să transmită în scris informațiile solicitate.
Cei care se prezintă în fața comisiilor de anchetă trebuie să depună un jurământ.
Printre cei care au refuzat să se prezinte în fața Comisiei Alegeri 2009 este și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Oana Florea spune că astfel de comisii nu vizează să dea verdicte cu privire la ce a făcut sau nu o anumită persoană, ci analizează situații, fapte, conjuncturi.
Comisia Alegeri 2009 urmează să prezinte mâine raportul final. Într-un raport parțial, comisia arăta că fostul președinte Traian Băsescu și apropiați ai lui ar fi desfășurat acțiuni de natură să influențere rezultatul alegerilor.