Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor la trei zile după alegerile locale.
„Nivelul de competenţă şi de performanţă e atins în două mandate consective. Consider că nu DNA-ul trebuie să fie cel care limitează dreptul la a mai candida, ci un cadru legislativ normal, firesc, care să permită primarului deja ales să se retragă în glorie”, spune Ştefan Băişanu, deputat ALDE, iniţiator.
Iniţiativa nu este nouă. Şi deputatul liberal, Cezar Preda, a venit cu aceeaşi idee, în urmă cu doi ani. Atunci, propunerea legislativă a fost adoptată tacit de deputaţi dar a fost respinsă de senatori.
„E bine că s-au gândit, să le dea Dumnezeu sănătate. Chiar dacă se supără primarii pe mine, cu trei mandate, cu patru, cu cinci, trebuie o comunitate să împrospăteze ideile, suflu, dorinţa de a schimba ceva în localităţile respective”, afirmă Cezar Preda, deputat PNL.
La Timişoara, Nicolae Robu este la al doilea mandat, iar idee limitării mandatelor la două nu îl îngrijorează.
„N-ar fi nicio nenorocire pentru nimeni. Este cineva născut să fie într-o anumită funcţie pe viaţă? Nimeni nu se naşte cu asemenea predestinări”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
La Buzău, noul primar, Constantin Toma, este de acord cu această idee, în condiţiile în care municipiul său a fost condus timp de 20 de ani de acelaşi edil.
„Cei care au depăşit două mandate au probleme grave cu legea sau probabil vor avea. Nu vreau să fiu cinic. Mai mult de două mandate cred că începi să urăşti şi clădirea primăriei”, spune Constantin Toma, primar Buzău.
Un primar dintr-o comună gălăţeană, ajuns la al treilea mandat, crede că iniţiativa vine din lipsa lor de experienţă în administraţie.
„Acest iniţiator de propunere legislativă a fost primar vreodată? Sau consilier judeţean sau preşedinte de Consiliu Judeţean? Aici e problema, că dacă ne trezim să spunem că vrem nu ştiu ce să facem, să avem activitate în Parlament, venim cu fel şi fel de idei năstruşnice”, spune Iulian Boţ, primar comuna Lieşti, judeţul Galaţi.
În prezent, propunerea legislativă este înregistrată la Camera Deputaţilor pentru dezbatere, dar tot senatorii vor a decizia finală.