Programul de lucru al deputaților, redus la două zile pe săptămână

Data publicării:
camera deputatilor crop

Camera Deputaţilor şi-a modificat, joi, programul de lucru pentru ultima sesiune de activitate, şi a luat decizia ca doar luni şi marţi să se reunească în plen, urmând ca restul săptămânii să fie dedicat activităţilor în comisii, surse parlamentare afirmând, pentru News.ro, că deputaţii intenţionează astfel să-şi reducă programul, pentru a se dedica activităţilor în teritoriu.

camera deputatilor crop

Potrivit unei hotărâri adoptate joi, în prima zi a sesiunii parlamentare, programul de lucru a fost modificat, iar zilele de plen comprimate luni şi marţi. Până acum, programul deputaţilor era ca luni să vină la plen, marţi să se reunească în comisii, iar miercuri să aibă o nouă şedinţă de plen, unele comisii urmând să lucreze chiar şi joi.

Noul program prevede că plen va avea loc doar luni, pentru dezbateri asupra proiectelor de lege, şi marţi, pentru votarea lor. Zilele de miercuri şi joi au fost lăsate pentru activităţi în comisii.

Surse parlamentare au declarat, pentru News.ro, că măsura a fost luată, de fapt, pentru a scurta efectiv programul de lucru. Nemaifiind plen, majoritatea parlamentarilor vor putea pleca astfel încă de marţi seară sau de miercuri dimineaţă către circumscripţiile lor. De altfel, şi până acum parlamentarii plecau în teritoriu în ultima zi de activitate în comisii, foarte puţine întrunindu-se, în pofida programului afişat on-line. Şi dintre cele 4-5 comisii care aveau program afişat pentru joi, multe prevedeau "studiu individual", ceea ce însemna că deputaţii nu trebuiau să vină în Parlament.

Programul a fost astfel modificat în pregătirea alegerilor parlamentare, când deputaţii vor avea activitate în teritoriu, pentru campanie. Odată cu debutul oficial al campaniei electorale, parlamentarii intră în vacanţă, votând un program de „activităţi în teritoriu”.

Camera Deputaţilor şi Senatul încep, joi, ultima sesiune a actualului Parlament, care va fi însă mai scurtă, de doar două luni şi jumătate, până la debutul campaniei electorale pentru alegerile legislative. În acest timp, aleşii vor avea pe ordinea de zi o serie de proiecte restante, precum OUG privind plagiatul, dar şi mai multe proiecte cu impact bugetar, printre care şi noi pensii speciale.

Cele două Camere ale Parlamentului au fost convocate de către preşedinţii lor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache, pentru sesiunea ordinară septembrie-decembrie, parlamentarii urmând să se întoarcă la serviciu pe 1 septembrie, după o vacanţă de două luni.

În ceea ce priveşte agenda legislativă, în noua sesiune ar putea fi discutate o serie de propuneri controversate sau cu impact social care au fost lăsate restante în iunie. Printre acestea se regăsesc legea avocaţilor, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatele, proiectul care va permite să se fumeze şi în spaţiile închise sau cel care scoate Ministerul Justiţiei şi pe şeful statului din procesul de numire a procurorilor şefi sau pensiile de serviciu în învăţământ.

Printre proiectele nesoluţionate în Parlament este cel care modifică Legea avocaturii şi care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori.

Un alt proiect care a rămas pe timpul verii la Camera Deputaţilor, de această dată la Comisia de învăţământ, este cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016 privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat.

O altă lege controversată care a rămas pe masa deputaţilor este proiectul care va permite fumatul în spaţiile închise special amenajate. Potrivit proiectului adoptat de Senat, spaţiul public închis a fost redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”.

Parlamentarii şi liderii de partide au anunţate şi o serie de proiecte care ar putea afecta bugetul, în pofida avertismentelor din partea Guvernului că statul nu îşi poate permite în acest moment creşterea deficitului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...