Video Profesor de Științe Politice: Renumărarea voturilor de către BEC va fi mult mai precară. Decizia CCR asigură că vom avea erori mari
Renumărare voturilor de către Biroul Electoral Central va fi mult mai precară decât cea inițială, iar decizia CCR de a cere acest lucru nu va asigura corectitudinea, ci mai degrabă „asigură faptul că vom avea erori mari în procesul pe care îl desfășurăm”, a explicat Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice, la Digi24. El a prezentat și câteva scenarii privind posibile acțiuni ale CCR, care poate decide să valideze retroactiv turul întâi sau să spună că nu e timp pentru campania electorală și astfel să amâne turul al doilea cu săptămâni. Președintele AEP Toni Greblă ar trebui să demisioneze din funcție, mai consideră Mișcoiu.
„În primul rând, trebuie să subliniem faptul că numărătoarea voturilor actuală este mult mai precară decât numărătoarea voturilor care a avut loc. Practic decizia aceasta nu asigură corectitudinea, ci mai degrabă asigură faptul că vom avea erori mari în procesul pe care îl desfășurăm și pe care a decis Curtea Constituțională să îl desfășurăm acum. Deoarece condițiile de supraveghere a numărătorii normale la secție au fost infinit mai bine asigurate și corectitudinea a fost garantată mult mai bine decât corectitudinea acestei renumărări”, a afirmat acesta, vineri la Digi24.
Scenariile înaintate
„Curtea Constituțională va decide, făcând nu numai jurisprudență, ci și politică în mod activ, va decide ce se întâmplă, pentru că turul întâi trebuia validat astăzi, iar astăzi sigur nu se va valida turul întâi, fiindcă a fost făcută această cerere privind renumărarea. Curtea Constituțională va putea decide totuși să valideze retroactiv turul întâi, fără să se încadreze în termeni care au fost deja stabiliți pentru a lăsa să se desfășoare turul doi, în urma renumărării acestor voturi”, a afirmat profesorul de Științe Politice Sergiu Mișcoiu, întrebat cum arată scenariile, și în ce situații ne-am putea afla la finalul zilei de 1 decembrie, atunci când teoretic ar trebui să fie încheiată această numărătoare, vineri la Digi24.
La fel, Curtea Constituțională ar putea spune că, fiindcă nu este timp pentru campania electorală pentru turul doi, conform legii, și pare o decizie care este mai logică în comparație cu decizia aceasta complet ilogică privind renumărarea, atunci trebuie amânat turul doi cu o săptămână, în condițiile în care am ști totuși, marțea viitoare sau miercurea viitoare cine merge în turul doi după această renumărare și după ce Curtea Constituțională poate găsește de cuviință, totuși, să elibereze cumva poporul român din chingile acestea în care l-a încastrat acum.
El a adăugat că duminică, 24 noiembrie atunci când a avut locul primul tur al prezidențialelor au participat la numărare mult mai multe persoane, acum fiind mult mai puține, ceea ce ar putea duce la erori mai mari, și a subliniat că o altă ierarhie a candidaților va crea o contestare a procesului electoral, iar încrederea în instituții va deveni practic inexistentă.
„Evident. Cu filmări din mai multe unghiuri, cu chei de control, cu tot ce dorim de la observatorii neutri până la reprezentanți din toate partidele în toate secțiile de votare. Trecând peste acest fapt, sigur că putem avea mai multe scenarii la finalul acestei numărări. Dacă această renumărare va genera rezultate sensibil diferite de cele care au existat în numărătoarea normală, mai ales dacă aceasta va duce la schimbarea ierarhiei candidaților, atunci cu siguranță vom avea o problemă majoră, pentru că încrederea în instituții va deveni practic inexistentă. Vom avea o contestare generală a întregului proces electoral, nu doar a ceea ce se întâmplă acum și poate ceea ce se întâmplă chiar la 1 decembrie cu alegerile parlamentare”, a mai spus Mișcoiu.
„Guvernul, AEP, Administrația Prezidențială și MAI au greșit”
Sergiu Mișcoiu consideră că instituțiile statului care au greșit înainte și după primul tur al alegerilor sunt în primul rând Guvernul și Președinția, Autoritatea Electorală Permanentă, în al doilea rând, Ministerul de Interne.
„Eu cred că instituțiile care au greșit sunt în primul rând Guvernul și Președinția, Autoritatea Electorală Permanentă, în al doilea rând, Ministerul de Interne. De asemenea, pentru că acestea au fost avertizate privind posibilele intruziuni în procesul electoral din zone de influență externă, nu au luat măsurile necesare din motive care pot să fie discutate la infinit, dar cu siguranță nu au luat măsurile necesare și, mai larg, în ciuda avertizărilor care au existat de-a lungul timpului în ultimii ani, dinspre serviciile de informații, dar și dinspre diverse instituții, chiar în subordinea Guvernului, nu s-au luat măsuri care să garanteze faptul că nu vom ajunge într-o situație de acest tip, cu alegerile. Și aici desigur că suntem într-o ecuație care iarăși decredibilizează instituțiile”, a explicat Mișcoiu.
„CCR și-a depășit demult atribuțiile și face politică”
Profesorul de Științe Politice Sergiu Mișcoiu mai consideră că demult și-a depășit atribuțiile Curtea Constituțională și face politică și intervine în actul politic, ceea ce este grav.
„Și în fine, trebuie spus că de-a lungul timpului, Curtea Constituțională și-a asumat o serie de atribuții care depășesc mult menirea, menirea, în sensul destinului său instituțional pe care i l-au dat românii atunci când au votat Constituția din 1991, revizuită în 2003. Și Curtea Constituțională face politică, dar face intruziune în actul politic decizând, și nu este prima oară, însă este într-o manieră mult mai gravă, lucruri care ar fi trebuit decise mai degrabă de autoritățile competente în domeniul electoral. Și aici vorbim și de o mare incompetență, nu doi, de nu doar de poate interese politice mărunte care își fac intruziune acolo, ci de o reală incompetență și la AEP, și din păcate, la Curtea Constituțională. Deci, acolo cred că avem explicația principală pentru situația în care ne aflăm.[00:03:40]
Vă așteptați la demisii, după ce se încheie toată această situație?”, a completat Mișcoiu.
„Ar trebui să fie demisii la AEP și la nivel guvernamental”
Sergiu Mișcoiu mai spune că ar trebui să fie demisii la Autoritatea Electorală Permanentă, prima a șefului AEP Toni Greblă, despre care au existat dubii asupra neutralității sale încă de când a fost votat de Parlament și alte demisii la nivel guvernamental.
„La Curtea Constituțională, eu nu mă aștept la niciun fel de demisie, pentru că acolo imunitatea este absolută și puterea acestei instituții pare că excede puterea tuturor instituțiilor statului, până la urmă, dar cu siguranță ar trebui să avem demisii la AEP, de exemplu, unde deja la momentul în care a fost numit președintele AEP, votat către Parlament, au existat rezerve enorme în în ceea ce privește că neutralitatea sa, dar și capacitatea sa de a gestiona procesul electoral. Ar trebui să existe demisii, inclusiv în în ceea ce privește organele de decizie la nivel guvernamental. Acolo, desigur, aceste demisii ar fi cumva inutile, fiindcă vom avea o schimbare a Guvernului după următoarele alegeri și probabil că lucrurile vor fi tergiversate până atunci. Dar responsabilitatea este totuși destul de mare, enormă și de fapt, ceea ce este în joc acum este chiar credibilitatea întregului sistem constituțional în fața cetățenilor noștri”, a mai declarat Mișcoiu.
„Extremiștii așteaptă să audă că alegerile nu sunt corecte”
Profesorul de Științe Police mai spune că „asta așteaptă extremiști să audă asemenea lucruri că alegerile nu sunt corecte, că sunt fraudate, că există intruziuni și că nu ei sunt cei care fac aceste intruziuni și mai ales că se fac numărători dedicate pentru schimbarea ierarhiei candidaților, pentru alte asemenea lucruri”.
„Deci, suntem într-un moment atât de grav al democrației românești, încât responsabilitate ar trebui să fie totală și colectivă”, a conchis Sergiu Mișcoiu.
Editor : Ana Petrescu
- Etichete:
- aep
- ccr
- bec
- sergiu miscoiu
- stiinte politice
- renumarare voturi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News