Procuror, despre autorii modificărilor la Codurile penale: „Orice student în primul an la Facultatea de Drept este un geniu prin comparație”
Data actualizării: Data publicării:
Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul „Tel Drum-Dragnea”, critică în termeni duri noile proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Aceasta recomandă autorilor modificărilor „să învețe să coreleze articolele din Coduri” și arată că gravitatea unei fapte nu ar trebui apreciată doar după criteriul „câștigul material”.
„De foarte multe ori le reproșez, în glumă, cursanților că nu au imaginea clară a modului în care este construit procesul penal și că nu pot aprecia în profunzime cum se desfășoară. După lecturarea propunerilor de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală îmi dau seama că orice student în primul an la Facultatea de Drept este un geniu prin comparație.
Legiuitorului, care dorește clasarea cauzei dupa 1 an dacă nu a fost identificat autorul infracțiunii, îi recomand să citească textele privind prescripția răspunderii penale, să învețe să coreleze articolele din coduri și să întrebe măcar câte tâlhării au fost soluționate după 1 an de la sesizare sau să citească dosarele de omor în care ai reușit să găsești autorul după 5-10 ani”, scrie pe contul său de Facebook procuroarea DNA.
Într-o completare, Alexandra Lăncrănjan revine cu o apreciere referitoare la propunerea de a introduce un nou criteriu pentru a caracteriza o faptă ca fiind gravă: „Criteriul «câștigului material» văzut ca singurul de natură să determine gravitatea unei fapte poate fi adoptat doar de un om a cărui lume este atât de meschină și mică încât nu întelege alte valori”.
Procuroarea DNA își încheie postarea cu un sfat adresat inițiatorilor celor trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală: „În rest...#puneţimânapecarte”.
Comisia specială condusă de Florin Iordache a avut, joi, o primă ședință de discuții pe cele trei noi proiecte de modificare a Codurilor penale. Dezbaterile vor continua pe 2 mai, de la ora 12.00, urmând a fi invitați la Comisie reprezentanți ai mediului academic.
Cele mai multe dintre propuneri îi favorizează pe cei acuzaţi de fapte de corupţie. Sunt descurajaţi denunţătorii, procurorii nu mai pot face percheziţii dacă nu ştiu exact ce probe caută iar suspecţii nu mai pot fi încătuşaţi. Va fi stabilit, prin lege, că emiterea de acte normative nu constituie infracţiune şi va fi interzis ca informaţii dintr-un dosar să fie date publicităţii înainte de pronunţarea unei decizii definite a instanţei. O altă propunere pare să-l vizeze direct pe Liviu Dragnea şi sentinţa primită în dosarul Referendumului.