„România doreşte creşterea investiţiilor americane, Partaneriatul Strategic oferind cadrul optim pentru extinderea relaţiilor eocnomice, comerciale şi de investiţii", a spus şeful statului. El a adăugat: „Fireşte că acest lucru este imposibil, repet, imposibil, şi în acest sens am primit mesajul emisarului SUA, zilele trecute, este imposibil ca aceste obiective să fie atinse în afara menţinerii angajamentului ferm al României pentru consolidarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a luptei anticorupţie”.
Preşedintele a mai declarat că, personal, va continua acest efort şi va rămâne ferm pe poziţiile apărării acestor valori, a principiilor europene şi a democraţiei şi economiei competitive, şi va sancţiona, drastic, orice derapaj, uzând de întreaga forţă şi de toate instrumentele constituţionale ale preşedintelui în această direcţie.
„Nivelul nostru de ambiţie trebuie să vizeze în anul 2014 aducerea tuturor dimensiunilor Parteneritualui Strategic, mai ales cea economică, la nivelul de excelenţă al cooperării în domeniul militar şi de securitate", a menționat președintele.
Potrivit şefului statului, dimensiunea de securitate va continua să reprezinte pilonul de bază al Parteneriatului Strategic, odată cu ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la facilitatea antirachetă din cadrul bazei militare Deveselu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Victoria Nuland a venit la Bucureşti ca emisar al Guvernului SUA şi a transmis un mesaj extrem de serios, menit să îi îngrijoreze pe români şi pe politicieni, legat de statul de drept din România, care din vara lui 2012 este continuu pus sub semnul întrebării, reamintește Mediafax.
Există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru SUA
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, miercuri, că există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor de către Statele Unite ale Amercii pentru cetăţenii români, în viitorul apropiat.
Accederea cât mai rapidă în programul Visa Waiver rămâne un obiectiv-cheie în interacţiunea cu partea americană, reflectând atât statutul României de partener strategic, cât şi de stat membru UE, a arătat președintele.
„Pentru prima dată în ultimii ani, există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, în viitorul apropiat. Anul trecut, rata de recurs a cunoscut cea mai puternică scădere, de la 17% la 11,2%, condiţionat desigur de adoptarea de către Congresul Statelor Unite a legislaţiei care modifică criteriile de acces, în programul Visa Waiver", a adăugat preşedintele.
„România susţine Parteneriatul Strategic Transatlantic pentru comerţ şi investiţii, dintre SUA şi Uniunea Europeană”, a mai spus şeful statului, apreciind că acesta este un proiect de primă importanţă pentru relansarea creşterii economice substanţiale pe ambele maluri ale Atlanticului.
Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia sunt singurele ţări din UE ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru a călători în SUA.