Primele indicii despre motivarea CCR în cazul „Dragnea premier”

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea Valer Dorneanu

Magistrații Curții Constituționale au decis, joi, că nu pot admite sesizarea Avocatului Poporului pe articolul din Legea nr. 90/2001 care interzice condamnaților penali să fie membri ai Guvernului. Indicii despre motivele care i-au determinat pe judecătorii CCR să adopte decizia pot fi găsite în comunicatul de presă emis ulterior, dar şi într-o decizie a Curţii din 2005.

Curtea Constituţională arată că sesizarea Avocatului Poporului asupra Legii nr. 90/2001 a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece au fost ridicate probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului.

„Pentru adoptarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, în esenţă, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Din același document, putem afla că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că au existat şi voturi împotrivă.

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea nr. 90/2001, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern. La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată de patru ori.

Precedentul din 2005

Acum 12 ani, pe când CCR era condusă de Ioan Vida, magistrații constituționali s-au pronunțat, prin decizia nr. 449/15 septembrie 2005, asupa a două legi: Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și, atenție, Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Atunci, ca și acum, CCR a respins, ca fiind inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate ridicată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București. Unul dintre motive: „Curtea constată, în acord cu cele statuate şi prin Decizia nr.1 din 12 ianuarie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.129 din 17 iunie 1993, că nici o prevedere legală nu dă instanţei de drept constituţional dreptul de a da dispoziţii Parlamentului în sensul modificării anumitor texte de lege, întrucât prin aceasta s-ar înfrânge principiul separaţiei puterilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Militanți Hamas. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images
Teroriștii Hamas anunță că vor armistițiu în Fâșia Gaza și îi cer ajutorul lui Donald Trump
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului