Primele indicii despre motivarea CCR în cazul „Dragnea premier”

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea Valer Dorneanu

Magistrații Curții Constituționale au decis, joi, că nu pot admite sesizarea Avocatului Poporului pe articolul din Legea nr. 90/2001 care interzice condamnaților penali să fie membri ai Guvernului. Indicii despre motivele care i-au determinat pe judecătorii CCR să adopte decizia pot fi găsite în comunicatul de presă emis ulterior, dar şi într-o decizie a Curţii din 2005.

Curtea Constituţională arată că sesizarea Avocatului Poporului asupra Legii nr. 90/2001 a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece au fost ridicate probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului.

„Pentru adoptarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, în esenţă, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Din același document, putem afla că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că au existat şi voturi împotrivă.

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea nr. 90/2001, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern. La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată de patru ori.

Precedentul din 2005

Acum 12 ani, pe când CCR era condusă de Ioan Vida, magistrații constituționali s-au pronunțat, prin decizia nr. 449/15 septembrie 2005, asupa a două legi: Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și, atenție, Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Atunci, ca și acum, CCR a respins, ca fiind inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate ridicată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București. Unul dintre motive: „Curtea constată, în acord cu cele statuate şi prin Decizia nr.1 din 12 ianuarie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.129 din 17 iunie 1993, că nici o prevedere legală nu dă instanţei de drept constituţional dreptul de a da dispoziţii Parlamentului în sensul modificării anumitor texte de lege, întrucât prin aceasta s-ar înfrânge principiul separaţiei puterilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei