Primarii acuză Ministerul Sănătății că i-a pus să organizeze și să doteze centrele de vaccinare fără a le da și bani

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu se uită în telefon
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul liberal Emil Boc, acuză Ministerul Sănătății că îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.

Este vorba desre un proiect de Ordonanț de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.

„Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

„Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

  • pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;
  • pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Primarii se plâng că nu vor avea resursele financiare necesare pentru putea operaționaliza centrele de vaccinare și solicită ministerului Sănătății alocarea de fonduri.

„AMR solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

Potrivit autorităților, în etapa a două a campaniei de vaccinare numărul centrelor va fi suplimentat, astfel încât la nivel local se caută spații disponibile care ar putea funcționa ca centre de vaccinare.

„Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.”, mai transmit primarii.

Citește și Sumele pe care personalul medical le va primi ca să convingă oamenii să se vaccineze. Voiculescu: Și medicii de familie vor primi bonus

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri