ALDE votează astăzi un nou statut, iar mâine îşi alege un nou preşedinte. Călin Popescu Tăriceanu este singurul candidat anunţat până acum pentru această funcţie. Celălalt lider al formaţiunii, Daniel Constantin, nici măcar nu participă la congres.
ACTUALIZARE 17.20. Călin Popescu Tăriceanu: Voi candida la funcția de preşedinte. Am spus-o mai demult.
Reporter: Cum comentaţi absenţa lui Daniel Constantin de la lucrările congresului?
Călin Popescu Tăriceanu: În nici un fel.
Reporter: Va fi exclus din partid?
Călin Popescu Tăriceanu: La congres nu se adoptă decizii privind excluderea membrilor.
_____________________________________________________________________________________________________
Congresul ALDE începe vineri, ora 16.00, la Palatul Parlamentului şi va fi precedat de reuniunile Biroului Politic Central şi a Delegaţiei Permanente Naţionale.
Principalul punct de pe ordinea de zi a congresului de vineri va fi votarea noului statut al formaţiunii. Până la acest moment, nu au fost făcute publice modificările pe care aripa Tăriceanu le-ar dori aduse Statutului, dar surse din ALDE vorbesc despre o suplimentare a funcțiilor de conducere, astfel încât oamenii apropiați președintelui Senatului să fie recompensați pentru participarea la debarcarea lui Daniel Constantin. Viitoarea structură de conducere a ALDE va avea patru prim-vicepreședinți, 16 vicepreședinți și un secretar general, funcție care îi va reveni, cel mai probabil lui Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe, scăpat de colegii deputați de urmărire penală în dosarul „Carpatica”, în martie 2014. Din Biroul Politic Central al ALDE vor mai face parte alți 17 membri.
Toate aceste funcții de conducere vor fi tranșate sâmbătă, în a doua zi a congresului, când vor fi supuse la vot și trei rezoluții, vizând statul de drept, situația politică și economia.
Călin Popescu Tăriceanu, așteptat să fie validat unic șef al ALDE, nu și-a depus candidatura încă. Acesta a precizat, joi, că așteaptă „ultima clipă” pentru a face acest lucru.
Fostul vicepremier și ministru al Mediului Daniel Constantin, încă deținător al funcției de co-președinte al ALDE, a anunţat că nu va participa la lucrările Congresului şi este de aşteptat să fie exclus din formaţiune.
Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanţa a amânat, joi, pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecătorii au solicitat lista cu membrii Consiliului Naţional ai fostului Partid Conservator, formaţiune care alături de PLR formează ALDE, pentru a se convinge dacă membrii de drept au fost şi cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.
Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, susţinând că aceasta nu s-a întrunit statutar şi că membrii chemaţi să ia decizia au fost alţii decât cei din acte.
Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei, noul statut al ALDE, precum şi noua conducere rezultată din congresul de vineri şi sâmbătă nu vor putea fi validate la Tribunal. Potrivit lui Daniel Constantin, dacă instanţa îi va da dreptate, deciziile luate de congresul de la finalul acestei săptămâni vor fi anulate.
Fostul ministru a anunțat că va depune în instanță o cerere de desființare a ALDE și de revenire la PC și PLR, cele două partide care au format alianța.
Pe 6 aprilie, Daniel Constantin a blocat conturile ALDE după ce conducerea partidului a decis retragerea sprijinului politic şi demiterea sa din Guvern, urmând ca sumele să nu poată fi accesate până la clarificarea în instanţă a situaţiei.
Potrivit unor surse din ALDE, Daniel Constantin a notificat banca la care formaţiunea are deschise conturi spunând că există un proces pe rol, iar reprezentanţii unităţii financiare au decis că până la clarificarea situaţiei sumele nu vor putea fi accesate de nimeni din partid.
Pe 26 martie, liderii ALDE, reuniţi în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii. Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, în locul lui Daniel Constantin. La finalul şedinţei, Daniel Constantin a susţinut că decizia este nestatutară, dar că va demisiona din Guvern dacă îi va cere premierul. El nu a demisionat însă, iar premierul Sorin Grindeanu l-a revocat din funcţiile de vicepremier şi de ministru al mediului.
Conflictul dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu a izbucnit pe fondul neînţelegerilor dintre cei doi privind organizarea congresului ALDE. Constantin a pledat pentru alegeri de jos în sus, mai întâi în filialele teritoriale ale formaţiunii, apoi la nivel central, în vreme ce Tăriceanu şi-a dorit un congres cât mai rapid în care să fie ales preşedinte unic al partidului. Cel care a avut câştig de cauză a fost Călin Popescu Tăriceanu, iar drept urmare Daniel Constantin şi-a pierdut funcţiile din Guvern şi este pe cale să fie exclus cu totul din ALDE.