Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice propunere de armistițiu în conflictul cu Rusia ce nu ar include garanții de securitate clare, subliniind că Rusia ar putea profita de o pauză în lupte pentru a-și reface forțele. Declarațiile sale vin în contextul unor discuții despre posibile acorduri de pace, inclusiv din partea liderilor europeni și a președintelui american ales, Donald Trump. Zelenski a subliniat că Ucraina nu va accepta negocieri sub amenințare și a reafirmat necesitatea aderării la NATO pentru a se proteja de agresiunea rusă, relatează Le Point, preluată de News.ro.
Zelenski s-a adresat astfel direct lui Viktor Orban, a cărui atitudine față de președintele rus Vladimir Putin o consideră „prea călduroasă”, după ce premierul ungar a evocat un armistițiu și un schimb de prizonieri de Crăciun.
„Eu cred că Putin este nebun. Da, într-adevăr, sunt convins că și el crede că este nebun. Este adevărat. El adoră să omoare. Este periculos pentru toată lumea”, a declarat Zelenski joi, la Bruxelles, la ieșirea de la un „conclav” cu liderii europeni, comentează ziarul francez.
Ideea unui armistițiu este susținută mai ales de Donald Trump. Însă președintele ales refuză să introducă Ucraina în NATO.
Kievul consideră aderarea sa la NATO existențială și se întreabă cum să se asigure că Rusia nu va profita de o pauză în lupte pentru a-și reconstitui forțele. „Ce se va întâmpla în două luni, șase luni, un an, doi ani?”, se întreabă Zelenski, care refuză ca Ucraina să fie teatrul unui război intermitent.
Negocieri sub amenințare
Președintele ucrainean exclude negocieri sub amenințare.
Diplomați germani care au asistat la convorbirea telefonică recentă a cancelarului Olaf Scholz cu Vladimir Putin dau asigurări că retorica Kremlinului nu s-a schimbat. Putin vorbește în continuare despre „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei.
„El nu pare să caute în mod activ o soluție”, declară Berlinul.
Astfel, o susținere a Occidentului rămâne crucială.
Pe plan energetic, Ucraina are nevoie de 19 sisteme de apărare antiaeriană în plus, care să-i protejeze infrastructurile critice.
Canada și Germania au promis ajutorul, însă acesta rămâne insuficient în fața amenințării ruse, care țintește sistematic stațiile electrice ucrainene.
Kievul renunță la tranzitul gazelor rusești
Kievul refuză să prelungească tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul ucrainean, care se încheie la sfârșitul acestui an.
Acest lucru a fost, în cadrul summitului Consiliului European, o sursă de tensiuni cu premierul slovac Robert Fico, foarte dependent de gaze naturale rusești.
„Nu vom permite ca alte miliarde suplimentare să fie câștigate cu sângele nostru”, anunță Zelenski, conștient că dependența energetică este arma favorită a Kremlinului.
Acesta este un mesaj adresat lui Robert Fico, care a încetat să mai trimită armament Ucrainei.
Un al 16-lea pachet de sancțiuni, aflat în pregătire, ar putea viza energia, limitat de un vot în unanimitate, care oferă marjă de manevră Ungariei și Slovaciei.
Ucraina observă cu îngrijorare sosirea a 12.000 de militari nord-coreeni în regiunea rusă Kursk. Serviciile ucrainene au documentat practici macabre, respectiv fețele militarilor nord-coreeni uciși sunt arse, pentru a nu putea fi identificați, iar pe cadavre sunt găsite pașapoarte rusești, o tactică ce amintește tratamentul rezervat mercenarilor din Wagner.
Zelenski îl vrea pe Trump de partea Ucrainei
Președintele Volodimir Zelenski joacă „cartea seducției” cu Donald Trump, a cărui instalare la Casa Albă poate constitui o cotitură, scrie Le Point.
„Președintele Trump este un om puternic. Eu vreau ca el să fie de partea noastră”, declară el, sperând să-l convingă pe republican de necesitatea unei poziții ferme împotriva lui Vladimir Putin.
Zelenski mizează pe unitate între Statele Unite și Europa împotriva Rusiei. El salută inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea desfășurării unor forțe occidentale, precizând că acest lucru este doar o completare a obiectivului principal, adică aderarea la NATO.
Editor : Ș.A.