Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea Referendumului, semnând decretul cu câteva minute înainte de miezul nopții, aşa cum promisese. Actul normativ prevede că un referendum este declarat valid dacă la urne se prezintă 30% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Anunţul semnării decretului a fost postat pe site-ul Preşedinţiei României.
Legea a fost contestată de Traian Băsescu la Curtea Constituţională, însă judecătorii au stabilit că reglementarea nu încalcă legea fundamentală, cu condiţia să devină aplicabilă la un an de la intrarea în vigoare. Liderii USL intenţionează să organizeze referendumul pentru revizuirea Constituţiei odată cu al doilea tur al al alegerilor prezidenţiale de anul viitor, motiv pentru care şeful statului a încercat să amâne cât mai mult intrarea în vigoare a legii.
Ce şanse mai avea preşedintele să blocheze promulgarea. Explică jurnalistul Digi24 Toma Petcu:
Elena Vijulie, realizatorul emisiunii Kilometrul 0, analizează la rândul său gestul preşedintelui:
Sociologul Bogdan Ficeac, despre jocurile de putere dintre Preşedinţie, Guvern şi Parlament şi importanţa referendumului în noua formă a legii promulgate:
„Chestiunea cu promulgarea era oarecum previzibilă. Trebuia promulgată această lege. (...) A fost făcută într-o formă după modelul legii germane, pentru a se evita boicotul de care am avut şi noi parte (la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 – n.red.)”, explică sociologul.
Pe de altă parte, chestiunile importante sunt altele, consideră el. „Înalţii decidenţi politici se acuză unii pe alţii cu dovezi în mână că, uite, tu furi mai mult, ba tu furi mai mult. Şi noi ne uităm ca fraierii si ne bucurăm că nu mai e posibil boicotul. Nu o să mai fie posibil boicotul, bun. Şi dacă vor veni alţii care vor putea fura mai mult şi după alţii care fură mai mult, tot nu am rezolvat”, arată Bogdan Ficeac.