Ca şi în cazul Mircea Diaconu, Senatul a refuzat să-i revoce mandatul senatorului PNL Akos Daniel Mora, declarat incompatibil de curtea supremă.
Mai mult, conducerea Senatului a refuzat să trimită cererea ANI în plen şi a hotărât, cu votul unanim al puterii şi opoziţiei, că acest caz nu este de competenţa Legislativului.
În opinia membrilor Biroului Permanent, liberalul Akos Daniel Mora îşi poate păstra mandatul de senator pentru că incompatibiitatea lui este din perioada în care a fost consilier judeţean. Potrivit legii, cel declarat definitiv incompatibil nu mai are voie să ocupe, timp de trei ani, nicio funcţie publică. Anul trecut, senatorii au pus în practică decizia curţii supreme în cazul Mircea Diaconu abia după intervenţia Curţii Constituţionale, sesizate de CSM.
Ce solicită Oana Schmidt-Hăineală
Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis joi o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în ceea ce priveşte refuzul Senatului României de a pune în executare Decizia nr. 6289/24.09.2013, definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a senatorului Akos Daniel Mora.
„Formulez prezenta cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea legislativă, prin care vă solicităm să pronunţaţi o decizie prin care să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, şi să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României”, se arată în documentul transmis la adresa CCR.
La acest document este anexată o copie a adresei din 28 octombrie 2013, prin care Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la acest conflict.