Preşedintele CNCD: Nu cred că e vreun judecător care să menţină decizia în cazul Iohannis
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că este gata să îşi motiveze opinia separată în cazul sancţionării preşedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea etichetei "penali". Preşedintele CNCD mai spune că nu crede că există vreun judecător în România care să menţină decizia de amendare a şefului statului.
"8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred că există în RO judecător care să menţină decizia majoritară de sancţionare de astăzi în speţa cu "penali" - şi prin opinia minoritară vom pune la dispoziţia judecatorului toate motivele de fapt şi de drept să corecteze decizia de astăzi", a scris preşedintele CNCD, miercuri seară, pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, în urma unei sesizări a redacţiei Lumea Justiţiei (luju.ro), că eticheta ”penali” folosită de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi l-a amendat pe şeful statului cu 2.000 de lei.
"Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei", a decis CNCD, votul fiind 5 la 4.
Csaba Asztalos a catalogat decizia cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă” de a-l amenda pe Klaus Iohannis ca fiind „un scor strâns”.
Președintele CNCD a adăugat că cei patru membri care s-au opus amendării șefului statului, printre care se numără și el, vor face o opinie separată. „Am fost între cei patru care au votat împotrivă”, a precizat el.
Csaba Asztalos a spus că, în opinia colegilor care au considerat că sintagma „niște penali” este discriminatorie, această adresare a fost făcută la adresa unor „persoane față de care nu există o decizie irevocabilă în instanță” și că termenul „penal” are un sens peiorativ. În plus, „nu există în procedura penală ca a desemna o persoană sau o parte dintr-un proces”.