Preşedintele ANI: Va fi imposibil să mai aplicăm interdicții senatorilor și deputaților
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, a declarat marţi că modificările aduse legii de funcţionare a Agenţiei, care prevăd ca interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 să înceteze, va fi atacată prin „orice variantă legală”, dacă va fi adoptată.
„Noi vom fi în imposibilitatea să mai aplicăm sancţiuni pentru incompabilităţi şi conflicte de interese. Interdicţia aplicabilă pentru incompabilităţi şi conflicte, dacă această propunere va trece, va fi o raritate în viitor, iar aceasta este o realitate de care ne vom lovi cu toţii”, a declarat Bogdan Stan.
Întrebat dacă activitatea ANI va deveni inutilă odată ce modificările legii vor fi adoptate, Stan a spus că modificarea va fi atacată prin orice „pârghii legale”.
„Ce putem să facem, vedem şi noi forma care va trece de Senatul României, dacă va trece, şi vedem ce pârghii legale avem pentru a rectifica şi pentru a ataca această modificare. Nu avem această calitate (de a ataca decizia la CCR - n.r.), dar luăm în considerare orice variantă legală”.
Întrebat câţi parlamentari ar beneficia de această modificare, Stan a spus că nu se pronunţă, ci aşteaptă forma finală a legii.
Camera Deputaţilor a adoptat luni, la iniţiativa deputatului PSD Florin Iordache, modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.
„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.
Actul normativ a intrat în dezbaterea Senatului, care este forul decizional în acest caz.