"Cred, cu o singură abținere, s-a decis faptul că am primit un mandat foarte clar, în 2012, de a guverna țara în formula nouă a USL pe care am lansat-o în 14 noiembrie: PSD, UNPR, PC și PLR, alături de grupul minorităților și, eventual, al altor forțe politice care ne vor susține ne dorim să prezentăm în Parlament, în primul rând o formulă restructurată de Guvern și bugetul pentru anul 2015." declara Victor Ponta.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului susţinut de PSD, confirma zilele trecute că echipa sa vizează portofolii guvernamentale. "Nu am discutat nici calendarul şi nici alte lucruri în detaliu legate de formula de participare la guvernare. Singurul lucru pe care vi-l pot confirma este, de principiu, vom intra în formula guvernamentală."
Liderii Partidului Liberal Reformator așteaptă să fie invitați la negocieri. Surse din partid afirmă că oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu vizează obținerea a două portofolii de ministru și a trei-patru secretari de stat. Ar prefera Finanțele și Cultura, dar nu e exclus nici portofoliul Mediului, care aparține încă UDMR. Liderii PLR speră să rezolve, în următoarele săptămâni, și problema înregistrării juridice a partidului lor.
Victor Ponta spune că era la curent cu decizia UDMR de a ieși de la guvernare: "Știam, de fapt, de decizia UDMR. Le respectăm decizia de a nu mai face parte din structura guvernamentală, însă sunt multe proiecte comune pe care trebuie să le continuăm, chiar dacă nu vor mai fi reprezentați de miniștri sau secretari de stat. Este în interesul României ca minoritățile, minoritățile maghiare în primul rând, să aibă o voce puternică."
Victor Ponta este prim-ministru din 7 mai 2012. A fost reînvestit după alegerile parlamentare din 2012, iar până în primăvara acestui an a guvernat alături de PNL, în formula USL. După ieşirea liberalilor de la guvernare, Victor Ponta i-a cooptat pe maghiari. În prezent, Guvernul are în componenţă, PSD, UDMR, PC şi UNPR. Dacă partidele din componenţa Guvernului se schimbă, e necesar un vot în Parlament. Teoretic, coalitia de guvernare detine însa o majoritate mai mult decât suficientă, pentru ca Victor Ponta să fie reînvestit fără prea multe emoţii.