Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România săptămâna aceasta. El va semna un acord care prevede că Uniunea Europeană va primi energie electrică regenerabilă din Azerbaidjan prin România și Ungaria.
Viktor Orban va semna sâmbătă, la Bucureşti, un acord privind reţeaua electrică care va transporta energie electrică din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România, a confirmat Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar pentru agenţia ungară de presă MTI.
Potrivit informaţiilor, la eveniment vor participa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
După întrevederea avută în luna august cu ministrul azer al Energiei, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a anunţat că Azerbaidjanul va produce cantităţi mari de energie electrică regenerabilă care vor fi transportate printr-o conductă submarină, mai întâi în Georgia, iar apoi în România.
Atunci, Szijjarto spunea că Ungaria se va alătura proiectului, întrucât acesta necesită participarea a cel puţin două state membre pentru a primi finanţare din partea UE. "Astfel, energia electrică regenerabilă poate fi transportată spre Ungaria, pe care o putem folosi parţial noi şi, parţial, putem servi ca rută de tranzit", afirma ministrul ungar de externe pe pagina sa de socializare.
E prima vizită a lui Viktor Orban în România după discursul rasist din iulie, de la Băile Tușnad. Atunci, liderul naţionalist ungar, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva imigranţilor, a respins viziunea unei societăţi "multietnice". "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.
În replică, președintele Klaus Iohannis a criticat dur declarațiile într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni: "România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă și tolerantă. Crezul european – unitate în diversitate – este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască, și cu atât mai puțin, să deterioreze relațiile armonioase clădite în timp între români și cei cu care aceștia au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care, acum, își construiesc destinul european".
Discursul rasist al premierului maghiar Viktor Orban de la Băile Tușnad s-a aflat printre temele principale de discuție de la Cotroceni, din septembrie, între președintele român, Klaus Iohannis, și președinta Ungariei, Katalin Novak, aflată într-o vizită oficială în România. Cu acest prilej, Iohannis a spus că România consideră Ungaria un stat vecin "important"și urmărește ca această cooperare între cele două țări se se desfășoare "în cele mai bune condiții".
Declarațiile lui Orban au fost criticate de liderii europeni.
Editor : G.M.