Premierul interimar Nicolae Ciucă stârnește nemulțumire pentru numirile reprezentanților societății civile în CES
Premierul interimar Nicolae Ciucă stârnește controverse pentru numirile reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social, care au fost publicate vineri seara târziu în Monitorul Oficial.
Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în Consiliul Economic şi Social (CES) şi cele 13 organizaţii susţinătoare condamnă decizia premierului interimar, Nicolae Ciucă, de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu, preşedinta Asociaţiei „Sexul versus Barza”, şi îi solicită acestuia revenirea asupra respectivei hotărâri.
Pe de altă parte, și Asociația „Code for Romania” acuză Guvernul României că își încalcă angajamentul față de societatea civilă pe tema numirilor în plenul Consiliului Economic și Social, întrucât a numit un membru (Horia Nicolescu Mihai) care nu a parcurs rigorile procesului de validare și selecție convenite.
Cine este Adriana Radu
Adriana Radu este membră a Coaliției pentru Egalitate de Gen și fondatoare a Asociației SEXUL vs BARZA - un program unic în România - de promovare a drepturilor femeilor și a drepturilor la informare corectă privind sănătatea reproducerii. Adriana Radu este absolventă a Masteratului în Sănătate Publică de la Facultatea de Medicină de la Berlin, iar în 2020 a fost inclusă în prestigioasa listă „Forbes 30 under 30”.
Adriana Radu a candidat pentru un loc în CES prin platforma VotONG.ro, mecanismul prin care societatea civilă și-a putut alege pentru prima dată, în mod direct și transparent, reprezentanții în CES și care a fost agreat de către Secretariatul General al Guvernului.
Coaliţia pentru Egalitate de Gen susţine, într-un comunicat de presă, că Adriana Radu este singura candidată câştigătoare care nu a fost desemnată în Plenul CES, ceea ce indică respingerea de către Guvern a prezenţei unei voci de sprijinire a drepturilor femeilor şi egalităţii de gen, în contextul în care România înregistrează printre cele mai mari rate de graviditate în rândul minorelor, de violenţă domestică împotriva femeilor, o atitudine laxă a sistemului de justiţie faţă de abuzurile fizice, psihice şi sexuale împotriva acestora şi multiple alte atacuri împotriva drepturilor femeilor şi a minorităţilor sexuale.
„Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în CES care au câştigat procesul electoral organizat la nivelul societăţii civile în acest sens şi cele 13 organizaţii susţinătoare condamnă decizia de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu, preşedinta asociaţiei Sexul versus Barza, susţinută de Coaliţia pentru Egalitate de Gen, şi vă solicită revenirea asupra deciziei şi numirea ei în Plenul CES. Desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Economic şi Social a fost realizată în 2020 în baza unor alegeri libere, printr-un proces transparent şi public în care fiecare ONG care s-a înregistrat pe platforma de vot - www.votong.ro şi a dovedit funcţionarea legală a putut să înscrie candidaţi şi să voteze. Guvernul României a recunoscut procesul şi s-a implicat prin desemnarea preşedintelui Comisiei Electorale, cu rol de supervizare, comisie care a validat rezultatele prin care 14 reprezentanţi ai ONG-urilor au câştigat alegerile”, precizează reprezentanţii Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar.
Doi bărbați, preferați unei femei
Conform sursei citate, „acest act este cu atât mai revoltător cu cât una dintre persoanele desemnate - Horia Nicolescu Mihai, din partea Asociaţiei pentru Securitate la Incendii - nici măcar nu a candidat în cadrul procesului electoral menţionat şi nu pare a îndeplini criteriile minimale stabilite cu acordul Guvernului pentru candidaţi, având ultimul bilanţ contabil depus în 2016 şi nefiind disponibile public informaţii despre eventualele proiecte desfăşurate în ultimii ani”.
În legătură cu această candidatură se exprimă, într-un comunicat de presă, și Asociația „Code for Romania”.
Totodată, mai spun cei de la CEG, a fost desemnat şi Andrei Botez, candidat susţinut de Asociaţia Frends pentru Dezvoltare, care a avut votul a 90 de organizaţii, mai puţin de o treime din cele 304 voturi exprimate pentru Adriana Radu. Acest lucru este important şi în contextul în care din categoria "Organizaţii profesionale, think-tank-uri" sunt alţi 2 candidaţi câştigători desemnaţi şi alte domenii precum sănătatea, mediul, drepturile persoanelor vârstnice, protecţia consumatorilor şi altele sunt reprezentate doar parţial sau, după caz, nu sunt reprezentate deloc, prin urmare nu este vorba de o desemnare care să acopere un domeniu neacoperit de câştigătorii procesului electoral.
„În speranţa că actul menţionat este o eroare şi că Guvernul nu respinge egalitatea de gen şi nu este împotriva recunoaşterii şi respectării drepturilor femeilor, precum şi că acesta va înţelege să îşi respecte până la capăt propriile angajamente referitoare la acest proces, reprezentanţii desemnaţi ai societăţii civile în Plenul CES, câştigători ai procesului electoral de la nivelul societăţii civile, vă solicită, domnule prim-ministru, revenirea asupra deciziei şi numirea Adrianei Radu în locul domnului Horia Nicolescu Mihai. Totodată, susţinem modificarea legii astfel încât să fie clarificat rolul Guvernului de facilitare a procesului şi nu de decizie discreţionară asupra componenţei camerei reprezentanţilor societăţii civile în CES”, conchid reprezentanţii Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.
Code for Romania: Guvernul României își încalcă angajamentul față de societatea civilă
Asociația Code for Romania, împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi au organizat pe platforma VotONG alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES), grupul solicitând, de asemenea, Secretariatului General al Guvernului să se alăture sectorului în acest demers.
Secretariatul General al Guvernului a fost de acord cu mecanismul VotONG, declarând într-un comunicat că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate specificate în Regulamentul pentru alegerea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES). Mai mult, SGG a adăugat criterii suplimentare condițiilor inițiale și a desemnat și un reprezentant al SGG în poziția de președinte al Comisiei Electorale a VotONG, cu rol de supervizare, arată Asociația „Code for Romania”.
Cu toate acestea, la publicarea deciziei 416 din Monitorul Oficial1260/18.XII.2020 , târziu în seara de vineri, 18 decembrie 2020, în jurul orei 21.00, prim-ministrul interimar a numit ca membru în plenul CES pe dl. Horia Nicolescu Mihai. Acesta și organizația pe care o reprezintă (Asociația pentru Securitate la Incendiu) nu au parcurs rigorile procesului de validare și selecție conform regulamentului agreat de societatea civilă și SGG. Numirea sa în plenul CES este astfel o încălcare directă a angajamentului asumat de SGG, susține Code for Romania.
În plus, organizația pe care o reprezintă conform Monitorului Oficial nu respectă criterii minime de eligibilitate convenite de societatea civilă cu SGG. De exemplu, conform datelor publice disponibile la acest moment, ultimul bilanț depus la Ministerul Finanțelor Publice de către Asociația pentru Securitate la Incendiu este din anul 2016, iar regulamentul prevede ca organizațiile care propun candidați în cursă să fi depus bilanţ contabil în anul premergător celui destinat alegerilor, arată Code for Romania.
„Mai grav decât atât, dl Horia Nicolescu Mihai o înlocuiește în lista celor numiți de către premierul interimar pe dna Adriana Radu, președinte al Asociației Sexul vs Barza, care a candidat cu sprijinul Coaliției pentru Egalitate de Gen, și care a obținut 304 voturi, clasându-se a doua în domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi. Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală, proces la care au luat parte un număr record de 788 de organizații din societatea civilă”, se arată într-un comunicat al Code for Romania, care alături de alte organizații îi cer lui Nicolae Ciucă să retragă numirea lui Horia Nicolescu Mihai și în locul lui să o numească pe Adriana Radu.
Cum s-a făcut selecția membrilor societății civile în CES
Code for Romania precizează că distribuția fotoliilor în Consiliul Economic și Social, publicată în regulamentul disponibil pe platforma VotONG, a fost următoarea:
1. Organizații academice, profesionale, think-tank (corespund categoriei "comunități științifice și academice") - 2
2. Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală - 2
3. Organizații din domeniul social (familie, persoane cu dizabilități, pensionari etc) - 3
4. Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri - 3
5. Organizații din domeniul protectiei mediului înconjurator, ecologiei, dezvoltării durabile - 2
6. Organizații pentru protecţia drepturilor omului - 3
Pe platforma VotONG au candidat un număr de 23 de persoane validate, cu scopul de a obține unul dintre cele 15 fotolii de reprezentare în cele șase domenii de interes menționate mai sus. Ca urmare a faptului că, în domeniul "Organizații din domeniul protecției mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile" a existat un unic candidat, cel de-al doilea loc a rămas vacant, urmând a fi ocupat cu unul dintre candidații eligibili care au luat parte la procesul de vot, din alt domeniu.
Astfel, lista înaintată de către Comisia Electorală a VotONG, prezidată de un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, depusă în data de 03.12.2020 la SGG cuprindea 14 câștigători și alți 9 candidați eligibili, dar care nu au obținut un fotoliu în CES ca urmare a voturilor exprimate de electori, după cum urmează:
Lista de câștigători
Organizații academice, profesionale, think-tank
- 371 voturi: Ștefan Teișanu - Asociația Fapte
- 330 voturi: Cristian Hordilă - Asociația Festivalul de Film Transilvania
Organizații din domeniul protecției mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile
- 420 voturi: Corina Murafa - Fundația Ashoka
Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri
- 309 voturi: Horia-Șerban Onița - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România ANOSR
- 305 voturi: Mihai Dragoș - Federația Consiliul Tineretului din România
- 196 voturi: Mădălina Sava - Asociația Psihologilor din România
Organizații din domeniul social
- 418 voturi: Diana Chiriacescu - FONSS Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
- 296 voturi: Daniela Tontsch - Consiliul Național al Dizabilității din România
- 285 voturi: Daniela-Doina Bololoi - Asociația Help Autism
Organizații pentru protecţia drepturilor omului
- 344 voturi: Bogdan Simion - Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil FONPC
- 304 voturi: Adriana Radu - Asociația SEXUL vs. BARZA
- 261 voturi: Gelu Duminică - Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară "Împreună"
Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală
- 266 voturi: Balogh Martin - Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
- 204 voturi: Sevastita Grigorescu - Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM
Lista candidaților eligibili, dar care nu au obținut un loc în Consiliul Economic și Social conform numărului de voturi exprimate de organizațiile electoare în platforma VotONG.
Organizații pentru protecția drepturilor omului
- 259 voturi: Diana Filimon - Asociația "Apulum Forum"
Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri
- 163 voturi: Teodor Cristian Blidaru - Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB)
- 126 voturi: Daniela Vișoianu - Federația Coaliția pentru Educație
- 83 voturi: Dorica Dan - Asociația Prader Willi din România
- 80 voturi: Ionuț-Alin Grigore - Federeația Forumul Tinerilor din România
- 55 voturi: Ioana Grindean - Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala
Organizații din domeniul social
- 140 voturi: Georgeta Bucur - Asociatia Down Plus Bucuresti
Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală
- 161 voturi: Florentin Bercu - Asociația Laboratorul de Solidaritate
Organizații academice, profesionale, think-tank
- 90 voturi: Andrei-Robert Botez - Asociația Frends Pentru Dezvoltare
Care este miza Consiliului Economic și Social
Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare.
Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative.
Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- societatea civila
- nicolae ciuca
- coalitia pentru egalitate de gen
- code for romania
- consiliul economic si social
- adriana radu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News