Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că trebuie „respectată și aplicată” legislația în vigoare în ceea ce privește arhivele Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) care a funcționat în cadrul Ministerului Justiției. Totodată, Administrația Prezidențială nu are atribuții de clasificare sau declasificare a unor documente.
„Există o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz, există persoane îndreptățite să facă toate demersurile în această situație. Nu președintele României este cel care a clasificat aceste informații și, evident, Administrația Prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării și desecretizării. Pur și simplu, legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată”, a precizat Mădălina Dobrovolschi, din partea Administrației Prezidențiale.
Scandalul SIPA a pornit după ce jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că dosare din arhivele fostului serviciu ar fi fost copiate, în timp ce erau inventariate de comisia desemnată de Monica Macovei, când aceasta conducea Ministerul Justiției.
Jurnalistul Dan Andronic a scris că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.