Partidul Social Democrat vrea o nouă imagine, așa începe articolul din Politico. De aceea a angajat o firmă de lobby de la Bruxelles, pe un contract în valoare între 25.000 și 50.000 de euro.
Politico amintește că PSD s-a aflat pe poziții de conflict cu Comisia Europeană și chiar cu propria familie politică europeană pe tema statului de drept. Așa că a angajat o firmă de lobby pentru a-și spăla imaginea.
„Mișcarea de ultim moment vine înaintea alegerilor europene din acest weekend, în contextul sondajelor care dau partidului cel mai prost scor din ultimul deceniu”, scriu jurnaliștii.
Firma de lobby angajată de PSD, în aprilie, este Rud Pedersen Public Affairs, o firmă de consultanță cu birouri în țările nordice și 10 angajați la Bruxelles, care deja a început să abordeze presa internațională pentru a contrabalansa știrile despre situația din România și cea despre partid.
Criticii PSD, de acasă și din străinătate, spun că imaginea negativă nu e o problemă de relații publice, ci datorată efortului partidului de a slăbi statul de drept și să-i menajeze pe politicienii corupți, mai scrie Politico.
Firma de lobby a refuzat să comenteze despre contract, însă potrivit registrelor europene de lobby contractul are o valoare între 25.000 și 49.999 de euro.
„Recunoaștem că, de o bună perioadă de timp, relația PSD cu presa internațională a fost slabă. De aceea, la Bruxelles, dar și în presa internațională, s-a format o percepție eronată despre PSD, uneori contrară realității din România”, susține Olguța Vasilescu, potrivit sursei citate.
Firma de lobby a început deja evenimentele, însă – notează Politico – cel de la Clubul Presei din Bruxelles nu a stârnit prea mare interes, deși au participat primii patru candidați de pe lista pentru alegerile europarlamentare: „Dintre cele 15 persoane, aproximativ jumătate erau angajați”.
Compania descrie contractul ca fiind în colaborare cu „FTR15, în numele partidului român PSD”.
FTR15 este o companie din Londra, a consultantului Zhenya Harrison, care de asemenea lucrează pentru PSD.
Politico mai amintește că PSD, alături de ALDE, a fost criticat pentru că a slăbit lupta împotriva corupției.
Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat România într-o scrisoare trimisă la începutul acestei luni că Bruxelles-ul este pregătit să ia măsuri mai dure împotriva țării dacă guvernul și parlamentul continuă să adopte legi care afectează independența sistemului de justiție.
În luna aprilie, Partidul Socialist European a decis să înghețe relațiile cu PSD, un membru al acestei familii europene, până cel puțin în luna iunie. De asemenea, aliații vestici ai României au transmis mesaje de avertizare cu privire la schimbările din justiție.