Politicienii români şi relaţia cu Statele Unite

Data publicării:
liviu dragnea da mana cu donald trump
Liviu Dragnea dând mâna cu Donald Trump la un eveniment înainte de învestirea celui din urmă în funcție de președinte SUA. Sursa foto: Facebook

Anul acesta, a fost unul în care s-a simţit din plin implicarea Statelor Unite în agitaţia politică de la noi. America a tras de mânecă politicienii care încearcă să schimbe legile Justiţiei şi a convins Guvernul să cumpere de peste Ocean rachete de miliarde de dolari. Iar preşedintele Klaus Iohannis şi liderul Partidului Social Democrat au fost acolo în vizită. Primul s-a întors triumfător, al doilea a fost în mijlocul unor controverse.

Liviu Dragnea a fost primul care s-a întâlnit cu Donald Trump, după alegerile din Statele Unite. A participat la învestirea preşedintelui Americii.

Liviu Dragnea: „Eu am primit acea invitație de la comitetul de organizare a acestui eveniment. Și o să merg. Nu înțeleg de unde este atâta supărare. Am înțeles că nu pot să reprezint statul român. E în regulă.”

Au fost şi unele zvonuri potrivit cărora cei care au participat la ceremoniile de învestire au dat o sumă importantă de bani. Mai târziu au apărut informaţii potrivit cărora PSD ar fi plătit 100 de mii de dolari unei firme de lobby din SUA, pentru o nouă vizită a lui Liviu Dragnea. Informaţiile au fost infirmate.

Liviu Dragnea: „PSD nu are nici un contract cu nicio firmă de genul ăsta. Cu atât mai puțin a plătit vreun leu. Vreau să vă mai spun ceva. 100.000 e o sumă mică pentru mine.”

Câteva luni mai târziu, preşedintele Klaus Iohannis avea să facă poate cea mai importantă vizită de stat din mandatul de până acum. Analiştii au apreciat ca pozitivă întâlnirea sa cu Donald Trump, chiar dacă acesta nu ne-a dat speranţe că vom scăpa curând de vize.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Vă mulţumesc foarte mult, este o mare onoare să vă primesc, un aliat adevărat, o ţară minunată, o relaţie care devine din ce în ce mai bună. Vă mulţumesc mult că sunteţi aici.”

Klaus Iohannis: „Mulţumesc mult, domnule preşedinte, este o mare plăcere şi o onoare să fiu aici şi abia aştept să începem discuţiile despre parteneriatul nostru.”

Donald Trump, preşedintele SUA: „Este un parteneriat măreţ!”

În toamnă, a venit rândul ministrului Apărării să facă o vizită în Statele Unite. Mihai Fifor a fost primit la Pentagon de omologul său american, James Mattis.

Relaţia cu SUA nu a fost, însă, numai lapte şi miere. Atât în momentul Ordonanţei 13, cât şi în perioada de adoptare a Legilor Justiţiei, ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a tras nenumărate semnale de alarmă. Recent, inclusiv Departamentul de Stat ne-a trimis o scrisoare în care făcea apel la respectarea independenţei Justiţiei. Reacţia părţii române a fost o contra-scrisoare. Redactată în termeni destul de certăreţi, epistola era asumată de Parlamentul României, deşi era opera lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu. Parlamentarii Opoziţiei s-au scandalizat.

Corneliu Bichineţ, deputat PMP: „Nici domnul Tări, nici Dragnea nu lucrează pe persoană fizică și aici nu e SRL și nu suntem angajații lor.”

Aleşii USR au ieşit din plen şi au intrat peste Liviu Dragnea în birou ca să-i ceară explicaţii pentru faptul că a vorbit în numele întregului Parlament. Cei de la PMP au părăsit şi ei plenul.

Traian Băsescu, senator PMP: „Pot să-l reprezinte alături de Daea să vândă oaia, nu pot să reprezinte plenul.”

Un alt scandal a fost legat de rachetele Patriot, pe care România s-a angajat să le cumpere de la americani. Când a venit momentul votului în Comisia de Apărare, nu erau suficienţi parlamentari. Potrivit unor informaţii, incidentul l-a determinat pe secretarul de stat Rex Tillerson să facă o escală neprogramată pe Aeroportul Otopeni şi să-i ceară lămuriri ministrului de Externe.

Teodor Meleşcanu, ministru de Externe: „M-a întrebat cum a fost cu cvorumul şi i-am spus sunt probleme de cvorum din când în când. Nu s-a pus problema de a bloca această achiziţie.”

Până la urmă, parlamentarii au reuşit să voteze cumpărarea a 7 rachete Patriot, care vor costa, în total, peste 4 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea...
Newsweek
Candidatul anti-sistem Călin Georgescu, membru în 2 guverne. Studii în SUA pe care o demonizează azi
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”