Politicieni nemulțumiți de legea electorală

Data publicării:
vot

Legile electorale nu reuşesc să-i mulţumească pe politicieni, oricâte schimbări s-ar face. Mai sunt doar două luni până la începerea campaniei pentru parlamentare, iar liderii partidelor tot ar mai face modificări. Şi-ar dori mai multe femei pe listele formaţiunilor politice, mai puţine semnături pentru susţinerea unei candidaturi şi o finanţare mai simplă. Unele propuneri au ajuns în Parlament, însă nu se mai poate face mare lucru.

Uniunea Salvaţi România este la prima încercare de a intra în Legislativ. Şi vine deja cu propuneri în privinţa finanţării campaniei.

Nicuşor Dan, preşedintele USR: „Posibilitatea finanţării prin sms. Mecanismul de finanţare acum cu identificarea donatorului este foarte complicat şi aşa cum am văzut în expunerea domnului prim-ministru, pentru sume mici, care pot să fie virate prin sms, consider că putem să eliminăm această restricţie.”

PMP, un alt partid care îşi încearcă pentru prima oară norocul la parlamentare, vrea ca persoanele care semnează pentru susţinerea unui candidat să nu mai fie obligate să-şi dezvăluie codul numeric personal. Mişcarea Populară îi cere Guvernului să schimbe legea, prin ordonanţă de urgenţă.

Valeriu Steriu, preşedinte executiv al PMP: „Nu poţi să pui nişte voluntari să îţi ţină nişte mii de CNP-uri. Nicăieri în lume nu ajung pe mâna unor oameni pe stradă astfel de informaţii.”

Deputatul Remus Cernea vrea un nou mandat, dar de această dată independent. Ca să ajungă pe buletinul de vot, trebuie să strângă 17.000 de semnături de susţinere.

Remus Cernea, deputat neafiliat: „Numărul de semnături cerut candidaţilor pentru a se înscrie în cursa electorală este cel mai mare din Uniunea Europeană. În Anglia, poţi candida cu 10 semnături, în Grecia, cu 12, în Iranda, cu 30, în Slovenia cu 50. Sunt şi ţări unde se cer câteva sute sau câte o mie de semnături, dar în niciun caz sute de mii de semnături pentru alegeri parlamentare.”

Parlamentarul propune ca numărul de susţinători să fie de patru ori mai mic. Are şi un proiect de lege, care trenează în Camera Deputaţilor.

Şi liderii celor două mari partide au nemulţumiri şi propuneri de schimbare a legii. Asta cu toate că PSD şi PNL au votat împreună noua legislaţie electorală.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Să fie acelaşi sistem de vot şi pentru primar şi pentru preşedinte de Consiliu şi pentru parlamentari şi pentru preşedinte. Uninominal, cu unul sau două tururi.”

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL: „Minim 30 femei, minim 30 bărbaţi. N-aş vrea să văd nici 90% femei în Parlamentul României.”

Pe 11 decembrie, românii sunt chemaţi să aleagă deputaţii şi senatorii, pe baza noilor legi adoptate anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”