"RO+" propune "repornirea discuției de la proiectul de modificare a legilor justiției finalizat și pus în dezbatere publică în anul 2016"

Data actualizării: Data publicării:
180330_ciolos MISCAREA_ROMANIA_IMPREUNA_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Reprezentanţii actualei puteri "au picat lamentabil testul în fața profesioniștilor din cadrul Comisiei de la Veneția", se arată într-un comunicat al RO+, în care platforma condusă de Dacian Cioloş propune totodată "repornirea discuției de la proiectul de modificare a legilor justiției finalizat și pus în dezbatere publică în anul 2016".
180330_ciolos MISCAREA_ROMANIA_IMPREUNA_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
 
Mai jos, comunicatul integral al RO+
 
"Mișcarea România Împreună (RO+): După verdictul Comisiei de la Veneția, marionetele infractorilor și-au pierdut legitimitatea de a mai schimba legile justiției și codurile penale
 
Mișcarea România Împreună (RO+) constată că promotorii modificării legilor justiției și a codurilor penale au picat lamentabil testul în fața profesioniștilor din cadrul Comisiei de la Veneția. Mai grav, puterea actuală a abandonat siguranța cetățenilor și egalitatea în fața legii, din momentul în care a ales să transforme statul în avocat al infractorilor, uitând de datoria de a proteja victimele infracțiunilor.  
Odată cu verdictul Comisiei de la Veneția, coaliția PSD-ALDE și-a pierdut ultima urmă de legitimitate pentru a mai conduce în mod credibil dezbaterile cu privire la organizarea justiției și la politica penală în România. 
 
Concluziile Comisiei de la Veneția sunt devastatoare pentru coaliția PSD-ALDE și marchează un punct de cotitură în dezbaterea publică pe temele justiției, statului de drept și combaterii corupției și a altor forme grave de criminalitate. PSD, ALDE și UDMR ne-au mințit: deși liderii coaliției guvernamentale au asigurat cu cinism și rea-credință cetățenii români că modificările adoptate ar satisface cerințele Comisiei de la Veneția, concluziile recent publicate dovedesc contrariul. Potrivit Comisiei, unanim acceptată drept cel mai important corp european de profesioniști din domeniul justiției, modificările adoptate de către majoritatea guvernamentală din România subminează independența justiției și afectează grav capacitatea statului român de a combate corupția, crima organizată și infracțiunile violente. 
 
În acest moment, coaliția guvernamentală este de două ori discreditată: 
-din punct de vedere juridic, pentru haosul normativ creat și pentru lipsa de profesionalism cu care a impus modificările legislative;
-din punct de vedere politic, pentru maniera de legiferare pusă în slujba unor interese infracționale și pentru ignorarea opoziției magistraților și a societății față de aceste modificări.
 
Mișcarea România Împreună (RO+) consideră că aceia care se fac vinovați de un asalt legislativ brutal, condus în disprețul tuturor argumentelor aduse de asociații profesionale ale magistraților, de opoziția politică, de societatea civilă și de partenerii externi ai României, nu mai au căderea să pozeze acum în reparatori ai dezastrului produs tot de ei. 
 
Dezbaterea publică privind justiția și statul de drept trebuie repornită pe baze noi. Dar nu de către cei care au dus România înapoi cu 15 ani, printr-o tentativă de restaurație a Partidului-Stat, cu mecanisme de protecție a jafului din banul public.   
 
Mișcarea România Împreună (RO+) propune clasei politice următoarele soluții pentru a readuce justiția, statul de drept și politica penală pe un făgaș corect:
-Abrogarea imediata a modificărilor aduse legilor justiției (respectiv, abrogarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea legii privind organizarea judiciară, a Legii nr. 234/2018 pentru modificarea normelor referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii și a Legii nr. 242/2018 pentru modificarea statutului magistraților, precum și a Ordonanțelor de urgență nr. 90/2018 și nr. 92/2018). Soluția nu mai poate consta în corecturi și ajustări punctuale. O casă prost clădită nu se mai repară, ci se demolează, pentru a reporni construcția de la zero, pe baze solide. 
-Repornirea discuției de la proiectul de modificare a legilor justiției finalizat și pus în dezbatere publică în anul 2016. Acel proiect a fost rezultatul unei ample consultări publice și a avut ca punct de pornire propunerile votate în adunările generale ale instanțelor și parchetelor în toamna anului 2015. Proiectul a fost validat în cadrul unui grup de lucru organizat de Ministerul Justiției în 2016, la care au participat reprezentanți ai principalelor instituții din sistemul de justiție (Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, DNA, DIICOT și Institutul Național al Magistraturii) precum și asociații profesionale precum Asociația Magistraților din România, Forumul Judecătorilor, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Procurorilor din România).  
-Renunțarea imediată la toate modificările propuse pentru Codul penal și Codul de procedură penală despre care Comisia de la Veneția a tras concluzia că subminează capacitatea statului de a combate forme grave de criminalitate, inclusiv infracțiunile de corupție și crimă organizată. 
-Orice propunere de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală trebuie sa pornească de la o dezbatere publică prealabilă cu specialiști din magistratură și din mediul universitar, care să identifice soluții de politică penală compatibile cu angajamentele internaționale ale României și cu directivele europene. Politica penală a statului român nu mai trebuie dictată de cercuri politico-economice cu interese infracționale.
 
Mișcarea România Împreună (RO+) își reafirmă angajamentul politic de a anula, încă din primele zile ale guvernării, toate consecințele atacului PSD-ALDE asupra justiției, pentru a restabili -  ferm și fără întârziere - credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Donald Trump, schimbare radicală de look. A renunțat la bretonul lui celebru. Cum arată acum
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
„Abia se uscase vopseaua pe filmul acesta”. Julianne Moore, uluită de succesul avut de cea mai nouă peliculă...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
900.000 pensionari NU iau bani in plus la pensie la indexare. Cât au lucrat? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tânărul actor în care Tom Cruise crede foarte mult. I-a fost alături la proiecția „A Complete Unknown”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...