PNL spune că PNRR nu poate fi modificat până în 2023. „Există bani pentru o eventuală creștere a pensiilor”

Data actualizării: Data publicării:
Panou PNRR
România a trimis a doua cerere de plată din PNRR în valoare de 3,2 miliarde euro. Sursă foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, marți, la Parlament, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate fi modificat până în 2023, atunci fiind prima bornă procedurală la care statele pot face modificări „în strictă legătură și relație cu modul în care au implementat sau nu angajamentele luate anul trecut”. De asemenea, Stroe spune că în procentul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR „există spațiu suficient și pentru o eventuală creștere a pensiilor”.

„În acest moment PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care mai degrabă e împotriva intereselor noastre ca şi stat.

De ce acest lucru? În primul rând pentru că o modificare a PNRR în acest moment ar implica, bineînţeles, întreruperea exerciţiului bugetar, lucru care ar afecta banii pe care îi primim zona Uniunii Europene. În acest moment PNRR funcţionează, deja există peste 2 miliarde de euro care au ajuns în România şi în mod clar că, dacă teoretic am întrerupe acest lucru şi am dori o renegociere cel puţin pentru anul 2022, am pierde o bună parte din aceşti bani

Din punct de vedere procedural, termenul sau borna definită și de Comisia Europeană privind eventuale modificări este 2023. Este prima bornă la care statele beneficiare ale unui asemenea program pot avea modificări, dar în strictă legătură și relație cu modul în care au implementat până în 2023 sau nu aceste angajamente luate anul trecut, adică reformele pe care le-ai făcut, neajunsurile care există, bani suficienți sau insuficienți. 2023 este borna procedurală la care putem recalibra acest PNRR.

În domeniul pensiilor ne-am angajat în a reforma complet sistemul de plată a pensiilor și de a aplica un principiu sănătos cu care la nivel declarativ toată lumea este de acord cu principiul contributivității care ar trebui să guverneze toate veniturile generate de acest sistem de pensii în România, lucru pe care trebuie să îl facem sub o formă sau alta. Modificând sau nu (legea - n.red.) 127, vom vedea, dar este o reformă atât de necesară și asumată de statul român.

9,4% din PIB prevăzut în PNRR în momentul de față este o sumă suficientă. Dacă am fi să facem un calcul simplu în acest moment, ar exista spațiu suficient și pentru o eventuală creștere a pensiilor. Dacă e să ne raportăm la recent invocata lege 127 după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB. Asta înseamnă că există bani în acest moment pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se dorește acest lucru înaintea reformei pe care ne-am asumat s-o angajăm.

Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât există bani, nu există niciun rost sau nu există niciun interes din partea statului român în mod abrupt să vină și să blocheze acest lucru”, a declarat, marți, la Parlament, Ionuț Stroe.

De asemenea, el a explicat că procentul de 9,4% din PIB alocat pentru pensii în PNRR nu cuprinde și pensiile din sistemul de apărare și ordine publică, nu cuprinde sistemul de pensii ocupaționale sau pensiile speciale.

„Vreau să vă menționez un lucru mai puțin spus în spațiul public și pe care l-am discutat în această ședință cu premierul. 9,4% din PIB nu cuprinde și pensiile din sistemul de apărare și ordine publică, nu cuprinde sistemul de pensii ocupaționale sau pensiile speciale. De aici și spațiul de manevră pe care îl avem și până în 2023, din punctul nostru de vedere, e suficient spațiu bugetar.

La fel un lucru foarte important, 9,4% ca pondere în PIB în momentul de față reprezintă o cifră care poate fi mult mai mare, în condițiile în care, spre exemplu, ne onorăm angajamentul de a crește PIB cu 2,5 procente anual de acum înainte. Deci 9,4% s-ar putea în viitor, spre exemplu la anul, să reprezinte mult mai mult ca și sumă decât 9,4 în momentul de față. Dacă vom crește PIB-ul și încasările din PIB sunt mult mai mari pe cale de consecință vom avea suficienți bani pentru a crește pensiile și a satisface acest deziderat al tuturor partidelor politice.

Cel mai important lucru este să existe o reformă care să redefinească un cadru sănătos pentru cheltuielile bugetare în zona pensiilor în România. Cel mai important lucru în acest moment pentru noi este acea prioritate de a implementa acest PNRR”, a afirmat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, la Parlament, că la discuția de la începutul lunii ianuarie cu președintele Klaus Iohannis miniștrii au fost de acord că procentul de 9,4% din PIB trecut în PNRR pentru pensii „nu ar fi suficient”. Acesta a spus că a stabilit cu ministrul Muncii, Marius Budăi, să demareze procesul de reformă a pensiilor în general.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...