Coaliția nu s-a înțeles nici acum pe data alegerilor prezidențiale. PSD: 29 septembrie e „o concesie”. PNL vrea alegeri în noiembrie

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu vorbeste cu ciuca
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD și PNL au avut o nouă ședință pentru a stabili data alegerilor prezidențiale din acest an. Negocierile sunt tensionate, iar cele două părți nu au reușit nici de data aceasta să cadă de acord. PNL ar dori decalarea calendarului stabilit inițial pentru septembrie, motivând că vara e greu de strâns semnături pentru candidați, în timp ce PSD insistă pentru alegeri în septembrie.

ACTUALIZARE 14.15. PNL vrea alegeri prezidențiale la termen, în noiembrie, a spus prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

„Datele propuse de PNL sunt 10 cu 24” noiembrie, a adăugat el.

Bogdan a spus că acordul dintre cele două partide privind organizarea prezidențialelor în septembrie era legat de niște condiții: să obțină pe listă comună la europarlamentare peste 50% și să meargă cu candidați în tandem - un partid să dea președintele, celălalt premierul.

Aceste condiții nu au fost îndeplinite, a adăugat europarlamentarul liberal.

ACTUALIZARE 13.10. Ședința coaliției s-a încheiat fără ca cele două partide să ajungă la un acord. 

PSD a ieșit de la negocieri cu varianta alegerilor prezidențiale în luna septembrie, spunând că data de 29 septembrie pentru turul 1 ar fi o „concesie” pe care sunt dispuși să o facă partenerilor de coaliție.

„Nu putem fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral. Rămâne ca în cursul acestei săptămâni domnul Predoiu să decidă împreună cu PNL care din aceste date este convenabilă”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, la finalul negocierilor eșuate de marți, precizând că datele agreate de PSD pentru turul întâi al alegerilor sunt 15 septembrie sau 29 septembrie.

„Nu putem să mutăm data alegerilor pentru că unii nu vor ajunge în turul doi”, a mai spus el, făcând aluzie la președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Romașcanu a făcut apel la „onoarea” liberalilor, amintind că data de 15 septembrie „a fost asumată de ambele partide în primăvară”.

El a mai spus că, dacă vineri va fi ședință de guvern, în această ședință va trebui stabilită data alegerilor prezidențiale în luna septembrie.

Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, marţi, de la ora 10.00, pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale, în urma ultimei discuţii dintre cele două partide rămânând două variante de lucru, cu 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin.

Dacă turul I va fi pe 15 septembrie, turul al II-lea va pica pe 29 septembrie. Dacă turul I va fi pe 29 septembrie, turul al II-lea va pica pe 13 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja ministrului de Interne Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale. El a spus săptămâna trecută că în discuţie dunt două date pentru primul tur de scrutin - 15 sau 29 septembrie.

Liberalii au însă o altă propunere: desfășurarea alegerilor prezidențiale în octombrie – noiembrie.

Potrivit surselor Digi24, o variantă ar fi ca primul tur de scrutin să se desfășoare în 27 octombrie, iar cel de-al doilea în 10 noiembrie.

Liberalul Robert Sighiartău a explicat la Digi24 că e greu să faci campanie electorale în luna august, când oamenii sunt în vacanță. El susține că și alegătorii ar vrea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în toamnă.

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată inițial de liberali.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii plecați pentru o viață mai bună se întorc masiv în țară, dar se răzgândesc și...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la 6 ani și jumătate într-o închisoare pentru bărbați
Newsweek
Legea pensiilor, schimbată. 2.400.000 pensionari au pensie mărită în octombrie. În ce zi intră banii
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...