Abia anunţau că pleacă de la guvernare, că PNL trecea de partea cealăltă - în opoziţie. Tot atunci, liderul PNL îi transmitea un avertisment lui Victor Ponta.
„Dacă ne trezim cu o cotă progresivă care depăşeşte 16% este moţiune de cenzură. Dacă asistăm la o nouă încercare cu o nouă majoritate, adoptarea amnistiei, moţiune de cenzură”, a afirmat Crin Antonescu.
Însă preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, crede că va colabora în continuare cu colegii din fosta alianţă.
„Raţiunea trebuie să învingă orice relaţie emoţională. Am încredere că până la urmă colegii liberali vor înţelege şi în Parlamentul României şi la Camera Deputaţilor să fim aceeaşi echpa şi să lucrăm împreună”, a spus Valeriu Zgonea.
Celelalte partide aflate în opoziţie au dat asigurări că ar semna şi vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, fără a conta iniţiatorul acestui demersul.
„Mişcarea Populară va semna şi va susţine orice moţiune de cenzură la adresa acestui guvern. O moţiune iniţiată de PNL va fi semnată şi susţinută de PMP”, a anunțat Elena Udrea.
„Dacă sunteţi în opoziție veniţi şi semnaţi o moţiune la adresa guvernului. Ce să spună Antonescu. Dacă spune că asumă taxa pe stâlp, că regretă, atunci sigur vom semna o astfel de moţiune”, a spus Vasile Blaga.
Cu cei 150 de parlamentari ai PNL, opoziţia are mai multă putere. În total, aleşii PNL, PDL, PPDD alături de neafiliaţi care sunt de fapt membrii ai Partidului Mişcarea Populară însumează 248 de voturi.
Acum în Legislativ sunt 575 de parlamentari, iar pentru ca partidele din opoziţie să poată iniţia o moţiune de cenzură au nevoie conform Constituţiei de semnăturile a cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 143 de parlamentari. Opoziţia are deci mai mult cu 105 de voturi. Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură este însă nevoie de 289. Asadar ar mai fi nevoie de încă 41 de voturi pentru ca Guvernul că cadă.