"Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat mimează preocuparea față de introducerea votului prin corespondență. În realitate, ambele partide sunt împotriva schimbării legii care ar putea permite celor patru milioane de români de peste hotare să poată vota în condiții decente, așa cum votează cetățenii altor state ale Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al PMP.
Sursa citată reamintește că în decembrie 2014 social democrații și liberalii au respins legea votului prin corespondență, iar inițiativele legislative ale președintelui PMP, Eugen Tomac, pe această temă nu au fost încă luate în discuție.
"În data de 4 martie a acestui an, domnul deputat Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a depus în Parlament din nou legea votului prin corespondență și legea votului electronic, ambele inițiative fiind de șase luni în Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, a propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Din luna martie și până în prezent, Comisia creată special pentru modificarea legislației în ceea ce privește organizarea alegerilor nu a organizat nici măcar o dezbatere pe marginea celor două inițiative și nici nu a comunicat vreun punct de vedere oficial față de acest demers", se mai arată în comunicatul PMP.
Potrivit PMP, social-democrații și liberalii doresc "tergiversarea acestui proiect de lege care este în beneficiul românilor, dar nu și al acestor partide vechi și rigide".
"Între dreptul tuturor cetățenilor români de a-și alege prin vot conducătorii și interesele meschine ale celor două partide, PNL și PSD, s-a optat pentru interesele de partid. Credem că românii din diaspora vor înțelege și trata cum se cuvine această opțiune", se precizează în comunicatul citat.