PLUS atrage atenția că multe din textele propuse în proiectul Guvernului Orban, de reglementare a stării de alertă, maschează măsuri, limitări și interdicții ale drepturilor și libertăților fundamentale ce caracterizează o veritabilă stare de urgență. PLUS consideră astfel că proiectul riscă să fie declarat neconstituțional și astfel autoritățile să nu poată gestiona criza COVID-19.
„După eșecul OUG 34/2020 în fața Curții Constituționale, care a dus, practic, la desființarea tuturor sancțiunilor aplicate pe durata stării de urgență, Guvernul ar trebui să aibă o grijă deosebită atunci când reglementează în același domeniu. Din păcate, proiectul de lege trimis în Parlament nu satisface această exigență”, se arată într-un comunicat PLUS.
Reprezentanţii acestei formaţiuni politice mai arată că ordonanţa de urgenţă 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență cuprinde deja o mare parte din reglementările incluse în proiectul Guvernului.
„Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce dublează normele existente. Practic, în cazul aprobării proiectului de către Parlament și intrării lui în vigoare, vom avea două reglementări aplicabile în paralel, fapt ce poate duce la o stare de incertitudine legislativă și la abordări incoerente din partea diferitelor autorități, inclusiv a instanțelor. O astfel de situație poate duce la constatarea de către CCR a încălcării Constituției”, precizează comunicatul de presă.
De asemenea, deşi OUG 21/2004 se prevede că, în cazul stării de alertă, pot fi restrânse doar anumite drepturi, prin proiectul Guvernului se stabilește că în cazul stării de alertă generate de pandemia COVID-19 vor fi limitate numeroase alte drepturi (cum ar fi libertatea întrunirilor, dreptul la învățătură, dreptul la viață intimă, familială și privată), arată PLUS.
Totodată, proiectul Guvernului stabilește, „cu titlu vag”, posibilitatea de a fi limitate și „alte drepturi și libertăți fundamentale” decât cele expres enumerate, formulare de natură să creeze „o completă incertitudine și lipsă de previzibilitate”.
„O astfel de dispoziție riscă să fie declarată neconstituțională având în vedere că orice limitări ale unor drepturi trebuie să fie expres prevăzute prin lege”, precizează reprezentanţii partidului condus de fostul premier Dacian Cioloş.
Editor web: M.L.