PDL susţine, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.
Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflat în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.
„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţionează în noua sesizare depusă de PDL, potrivit Mediafax.
Mai mult, PDL menţionează în cadrul sesizării faptul că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.
PDL mai arată că unele dispoziţii din ultima formă a Statutului parlamentarilor, adoptată miercuri de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale. Este vorba de referirea cu privire la menţionea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege, amendament făcut de UDMR, după ce proiectul de lege se întorsese de la CCR în Parlament.
PDL susţine totodată că implicaţiile aplicării unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute în acest moment pentru că organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat iniţial, ci ulterior.
În acest sens, PDL apreciază că introducerea prevederii în cauză depăşeşte limitele cererii de reexaminare.
Traseul controlului constituțional
Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale.
Este a doua oară, de la începutul anului, când plenul CCR va analiza o sesizare a PDL la adresa statutului parlamentarilor. Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat, în motivarea deciziei din 27 februarie, că articolul care le oferea parlamentarilor un termen de 45 de zile pentru a contesta în instanţă deciziile de incompatibilitate sau conflict de interese pronunţate de Agenţia Naţională de Integritate contravin Constituţiei. Motivul: parlamentarii ar fi fost privilegiaţi faţă de alţi funcţionari şi demnitari, care au la dispoziţie doar 15 zile.
O altă prevedere care trebuie modificată conform cerinţelor Curţii se referă la parlamentarii aflaţi în conflict de interese. Iniţial, aceştia riscau o sancţiune cu interdicţia de participare la şedinţele Parlamentului pe timp de 6 luni, însă termenul trebuie limitat, conform deciziei Curţii Constituţionale, la 30 de zile.