Aşadar, România are, de câteva ore, un nou ministru de externe - Bogdan Aurescu, până acum secretar de stat în minister. Anunţul că preşedintele a semnat decretul de numire a venit, practic, simultan cu informaţia privind retragerea nominalizării anterioare - cea a lui Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană. Există surse oficiale, citate de agenţia Mediafax, care spun că premierul este cel care ar fi revenit asupra nominalizării lui Mihnea Motoc.
Toată această tevatură de la ministerul de Externe a început după dezastrul votului din diaspora din primul tur al alegerilor prezidenţiale. La o săptămână după izbucnirea scandalului, ministrul de Externe de atunci, Titus Corlăţean şi-a dat demisia.
În locul lui a fost numit Teodor Meleşcanu, care a promis, împreună cu premierul Victor Ponta, că în turul doi nu vor mai exista români care să nu apuce să voteze în străinătate. Lucru care nu s-a întâmplat.
Turul doi a venit cu aceleaşi probleme. Mii de oamenii nu a reuşit să voteze în diaspora din cauza numărului insuficient de secţii de votare. La două zile după alegeri, Teodor Meleşcanu îşi anunţa demisia. Propunerea premierului pentru conducerea Externelor a fost, iniţial, Mihnea Motoc. Asta până azi, când nominalizarea a fost retrasă.
Noul şef al diplomaţiei, Bogdan Aurescu, a depus jurământul la ora 19.00.
„Seria e cam nefericită: patru miniștri în două-trei săptămâni. Întreb: ce țară își mai permite? Patru miniștri de externe. Un lux”, a comentat situația de la Ministerul de Externe jurnalistul Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnalul de Seară”.
Aceste mișcări sunt „invers proporționale coerența și substanța politicii externe”, adăugat jurnalistul.