Pas înapoi. Guvernul ar putea renunța la impozitul pe cifra de afaceri și la taxa de solidaritate
Data actualizării: Data publicării:
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că unele măsuri cuprinse în programul de guvernare aprobat de Parlament vor fi discutate și, dacă la simulări se anticipează efecte negative, se va renunța la ele.
„Există preocupări ale majorităţii parlamentare, ale Guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit şi la nivelul prognozat. Asta nu înseamnă că cele două - trei posibile măsuri nu vor fi discutate. Nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură ce ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit, dacă prin acea măsură firmele care acționează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta”, a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit șefului PSD, există posibilitatea să se renunțe și la nou-introduse taxă de solidaritate.
„Va fi făcută o simulare și dacă efectul nu este bun, nu va fi aplicată. (...) Facem o analiză serioasă. Toată lumea să aibă de câștigat. Nu vom aplica măsuri care vor face rău”, a mai spus Dragnea.
„Dacă măsurile își ating scopul, dar crează defecțiuni în altă parte a economiei, acele măsuri nu vor fi aplicate, indiferent de forma despre care discutăm”, a susținut șeful PSD.
Întrebat dacă s-au făcut studii de impact, înainte ca măsura impozitului pe cifra de afaceri să fie introdusă în programul de guvernare, Liviu Dragnea a evitat un răspuns. „Există o zonă mare din economia românească, de 580 de miliarde cifră de afaceri, care declară profit 9 miliarde. O altă zonă, de aproximativ 550 de miliarde de lei, declară profit 27 de miliarde. Vrem să vedem această zonă mare dacă din cauza sistemului fiscal din România declară un profit atât de mic. Este greu de crezut că în România au venit doar companiile mari care nu știu să facă profit”, a spus Dragnea.
Atât impozitul pe cifra de afaceri pentru firme, cât și taxa de solidaritate pentru persoanele fizice sunt măsuri nou introduse în programul de guvernare PSD-ALDE. Ambele măsuri ar avea ca termen de aplicare 1 ianuarie 2018, dar nu au fost furnizate detalii despre ele.
În cazul impozitului pe cifra de afaceri, s-a aflat, pe surse, că ar fi discutate trei trepte de impozitare - 1%, 2% și 3% - și că se ia în calcul inclusiv aplicarea doar pe anumite domenii de activitate.
În cazul taxei pe solidaritate, tot pe surse, s-a aflat că ar urma să-i vizeze doar pe cei care câștigă peste 10 salarii minime pe economie, adică peste 14.500 lei.