Partidul Conservator susține că îi revine președinția Senatului. Daniel Constantin a făcut public acordul semnat în 2012

Data publicării:
crin si daniel constantin - 5331053-Mediafax Foto-Razvan Chirita-1

„Pentru a înlătura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcţia de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu 'în anumite condiţii' aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către domnul Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL", se arată într-o declaraţie a lui Daniel Constantin.

El a spus că a luat decizia prezentării publice a acestui document „ca urmare a dezinformării propagate în plan public în legătură cu ponderea Partidului Conservator în guvernare”.

Potrivit textului acordului, „la următoarele alegeri prezidenţiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al României revine Partidului Naţional Liberal". De asemenea, „după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Prim-Ministru al Guvernului României revine Partidului Social Democrat”. Documentul mai stipulează: „După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al Senatului revine Partidului Conservator".

Documentul a fost semnat în martie 2012, iar în decembrie 2012 au avut loc alegeri parlamentare, în urma cărora liberalul Crin Antonescu a devenit președinte al Senatului. Funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor revenea, conform acordului, PSD.

„Pentru repartizarea tuturor funcţiilor numite la nivelul administraţiei centrale şi guvernamentale care vor reveni USL după următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, se va respecta următoarea proporţie: PSD 50%, PNL 40% şi PC 10%", se mai arată în document.

Ce spune Crin Antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că el nu a încheiat niciun document secret cu Daniel Constantin sau cu altcineva şi că protocolul ACD prevedea că preşedinţia Senatului revenea PC, dar numai după ce candidatul liberal ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

Preşedintele PNL a mai spus, joi, că „ameninţările voalate” ale unor reprezentanţi ai PSD sau PC cu privire la pierderea calităţii de preşedinte al Senatului sunt „inutile şi caraghioase”.

Întrebat dacă este corect că în protocolul ACD se prevede că preşedinţia Senatului revine PC, Antonescu a răspuns: „În anumite condiţii, dar nu văd ce legătură are cu Guvernul”.

„E vorba că noi am avut o înţelegere că reprezentantului PSD îi revenea postul de prim ministru, reprezentantul PNL era susţinut de USL drept candidat la Preşedinţie şi se presupune că, în momentul în care se ducea candidatul la Preşedinţie la Preşedinţie, atunci, din partea cealaltă, preşedinţia Senatului revenea PC", a menţionat Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri