Tonul discuţiilor l-a dat chiar preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu care s-a declarat împotriva alegerilor anticipate.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului : Atrag atenţia că alegerile vor fi organizate pe baza legii care a condus la rezultatele din 2012. Aşadar riscăm să avem din nou un Parlament hypertrofiat cu 600 de parlamentari, nu vom putea să intrăm pe noua lege, după cum prea bine se ştie.
În tabăra opoziţiei se ştie, însă, altceva. Liderii PNL susţin că eventualele alegeri anticipate se vor organiza exclusiv după legea nouă.
Vasile Blaga, copreşedintele PNL : Răspunsul este simplu, după noua lege, pentru că există prevederea expresă în actuala lege că vechea lege se abrogă.
Varianta preşedintelui Senatului nu este susţinută nici măcar de către colegii săi de Coaliţie. Reprezentanţii PSD sunt de părere că decizia Curţii Constituţionale nu se referă la alegeri anticipate, ci doar la alegeri organizate la termen.
Florin Iordache, deputat PSD : Comisia de le Veneţia a făcut recomandare ca legea electorală să nu se modifice cu un an înainte de alegerile la termen. Nu putea şti Parlamentul la momentul adoptării acelei legi că există o situaţie excepţională cum este aceasta care vizează alegerile anticipate.
De aceeaşi părere sunt şi experţii în drept constituţional. Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional : Este o discuţie fără rost. Legea aplicabilă, dacă nu există o regulă tranzitorie în legea 208 din 2015, aceasta care este în vigoare din iulie 2015, mergem şi aplicăm legea care este în vigoare în 3 zile după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, adică din iulie.
Alegerile anticipate au fost solicitate de către liderii PNL, care au cerut celorlalte partide încheierea unui acord politic în acest sens.