Conştienţi că au nevoie de aliaţi pentru a obţine cât mai multe mandate la alegerile din toamnă, liberalii au lansat o invitaţie la dialog.
„Mandatarea mea și a copreședintelui Vasile Blaga pentru a iniția niște discuții cu partidele politice parlamentare, pentru a vedea cum vom genera o platformă care să obțină rezultate la toamnă așa cum trebuie”, spune Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.
Prima formaţiune care a răspuns a fost UNPR. Valeriu Steriu a fost prezent, în aceeaşi zi, şi la sediul PNL, dar şi la aliaţii din acest moment, PSD.
„Domnul Steriu a fost prezent azi la discuție cu noi. Am înțeles că a acceptat din bun simț să se întâlnească cu cei doi de la PNL, cu cei doi semipreşedinţi. Dacă se încheie o alianță locală între PNL și UNPR înseamnă că nu mai există PSD-UNPR, dar din moment ce domnul Steriu este în sediul PSD, cred că discutăm de alianțe PSD-UNPR”, spune Liviu DRAGNEA, preşedinte PSD.
Dacă poziţia UNPR este încă incertă, ALDE rămâne în continuare alături de PSD. Curtat şi el după ce a obţinut peste 6% la alegerile din 5 iunie, partidul lui Traian Băsescu refuză orice alianţă.
„În mod clar, în toamnă, vom merge singuri în campania electorală pentru că ştim care ne sunt obiectivele”, afirmă Eugen Tomac, președinte executiv PMP.
Pe de altă parte, Nicuşor Dan încearcă să adune laolaltă toate formaţiunile noi. Colaborarea cu partidele deja consacrate rămâne în continuare exclusă.
„Ideal ar fi ca sub această umbrelă să candideze toate forţele noi care au apărut. Obiectivul nostru este de 10% în parlament. Alianţă cu PNL? Aşa cum arată PNL azi, excludem o astfel de alianță”, declară Nicuşor Dan, preşedintele USB.
Formaţiunile mici conduse de politicieni plecaţi din alte partide, precum PSRO al lui Mircea Geoană sau PND-ul lui Daniel Fenechiu, îşi negociază şi ele intrarea în Parlament.