Camera Deputaților și Senatul încep, luni, a doua sesiune ordinară a acestui an şi ultima din actuala legislatură. Activitatea din această ultimă sesiune a Parlamentului va fi influenţată de campania electorală pentru cele oduă runde de alegeri, prezidenţiale şi parlamentare, care vor avea loc la sfârşitul acestui an. O prioritate a Legislativului este proiectul PNL privind ridicarea pragului pentru impozitarea pensiilor.
Astfel, Camera are plen, luni de la ora 15.00, iar Senatul are un separat un plen de la aceeași oră.
O schimbare care vizează preşedinţia Camerei Deputaţilor este renunțarea deputatului PSD Alfred Simonis la șefia interimară a acestei Camere, după ce a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, urmând a fi înlocuit cel mai probabil de Daniel Suciu, mai scrie News.ro.
Ultima sesiune ordinată a celor două Camere ale Parlamentului va fi influenţată de cele două runde de alegeri care vor avea loc la sfârşitul acestui an, alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie şi alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie. Astfel, cel mai probabil deputaţii şi senatorii vor lucra mai puţin şi se vor ocupa mai mult de campaniile electorale, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie.
Deputaţii vor începe sesiunea cu un proiect important pe care trebuie să îl adopte, după ce coaliţia de guvernare a decis, joi, ca ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei să se facă prin proiectul de lege care se află deja în Parlament, la Camera Deputaţilor, for decizional. Iniţial, premierul Marcel Ciolacu anunţase că măsura va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă, pentru că Parlamentul se află în vacanţă, însă decizia finală a fost pentru un vot rapid în Parlament.
Liderul deputaţilor, PNL, Gabriel Andronache, a anunţat priorităţile PNL în noua sesiune parlamentară, printre care neimpozitarea pensiilor până la 3000 lei, eliminarea dublei impozitări a acumulărilor la Pilonul II de pensii şi fără creşteri de taxe şi impozite în legea bugetului de stat pe 2025. „Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă rămâne prioritate a Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor”, mai arată Andronache, care a adăugat că liberalii vor mobiliza toate grupurile, pentru a face din priorităţi legi în vigoare.
PSD se reuneşte, de asemenea în şedinţa Consiliului Politic Naţional şi reuniunea Grupurilor Parlamentare PSD, începând cu ora 11.00, la Parlament, penru stabilirea priorităţilor noii sesiuni.
Social-democratul Alfred Simonis, care ocupă funţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a anunţat că va renunţa la această funcţie de luni 2 septembire, pentru a-şi putea prelua funcţia în care a fost ales, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.
„De luni, 2 septembrie, voi renunţa la preşedinţia Camerei Deputaţilor, mă voi retrage necandidând la altă poziie din Parlamentul României. Am mai spus-o, las bucuros a treia poziţie la nivel naţional pentru prima poziţie în judeţul Timiş. Spuneam încă din campania electorală că nu voi renunţa la funcţia de preşedinte al CJ Timiş, după ce voi fi ales, primul pas este să renunţ la vreo funcţie din Parlament, pentru că ne apropiem încet de preluarea noii funcţii”, a declarat Alfred Simonis, joi, într-o conferinţă de presă.
Întrebat cine va prelua interimatul, Simonis a răspuns că decizia va fi luată luni în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. „Cel mai probabil, Daniel Suciu va prelua interimatul, însă decizia se va lua luni”, a spus Simonis.
Şi Opoziţia a anunţat o prioritate pentru începutul sesiunii. USR, prin vocea deputatului Iulian Bulai, a cerut în Comisia pentru Afaceri Europene ca premierul Marcel Ciolacu să vină în Parlament să dea explicaţii despre comisarul european din partea României, în condiţiile în care expiră termenul în care România trebuie să propună o persoană pentru această poziţie. Invitaţia a fost făcută pentru ziua de marţi, 3 septembrie.
Editor : Ana Petrescu