ACTUALIZARE. A fost un vot unanim, dar dezbaterile au fost împărțite între putere și opoziție.
Cei de la putere au vorbit despre faptul că nu este nevoie ca românii să fie consultați, pentru că e foarte limpede că își doresc continuarea luptei anticorupție. Cei de la ALDE i-au cerut președintelui României să renunțe la acest referendum și mai bine să folosească în sănătate fondurile pentru organizarea acestei consultări populare. Pe de altă parte, opoziția a arătat că este nevoie de un angajament ferm pentru lupta anticorupție, având în vedere că actuala guvernare a încercat să schimbe codurile penale și să le modifice în favoarea unor politicieni cu probleme penale.
Din acest moment, după ce avizul dat de Parlament ajunge la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis poate să stabilească exact care vor fi întrebările, precum și data consultării populare. Va urma o perioadă de campanie de 30 de zile, ca în cazul oricăror alegeri. Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezență la vot de 30 la sută dintre românii cu drept de vot.
Parlamentul dă astăzi aviz preşedintelui Klaus Iohannis pentru declanşarea referendumului pe tema luptei anticorupţie. Comisiile de specialitate s-au pronunţat deja în favoarea consultării populare pe care şeful statului a decis să o organizeze după ce Guvernul a încercat modificarea codurilor penale. Dacă Parlamentul nu respectă termenul de 20 de zile calendaristice pe care le are la dispoziţie pentru a-şi da avizul, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului şi fără acest aviz.
Conducerea Parlamentului se reuneşte luni, la ora 12:00, pentru a stabili şedinţa plenului reunit în care se va da un aviz consultativ pentru solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe Justiţie, în condiţiile în care expiră termenul de 20 de zile prevăzut de lege. În cazul în care Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea şefului statului, acesta poate iniţia demersurile pentru consultarea populaţiei şi fără punctul de vedere al Parlamentului.
Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017, relatează News.ro.
Parlamentarii PNL şi USR au afirmat că sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care este „justificată” şi „întemeiată”, în timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că ar trebui să existe mai multe detalii în ceea ce priveşte întrebarea la care urmează să răspundă românii, în caz contrar s-ar ajunge la „neglijenţa în serviciu”.
Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie va primi, „fără niciun fel de problemă”, aviz favorabil, dar această temă nu trebuie „fetişizată” pentru a nu fi „omorâtă”.
„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat despre „tema de actualitate”, şi anume solicitarea şefului statului privind organizarea unui referendum pe teme de justiţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.
Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de către preşedinte. În cazul în care termenul de 20 de zile este depăşit, procedura de consultare se consideră a fi îndeplinită.