Parlamentul, aproape de faliment. Ultima speranţă: suplimentarea bugetară, pe care premierul o refuză deocamdată
Data publicării:
La începutul anului, deputaţii au primit de la buget 198 de milioane de lei, iar senatorii - 85 de milioane de lei. Banii ar fi trebuit să le ajungă pentru tot anul, dar deja s-au terminat, aşa că parlamentarii sperau la o suplimentare acceptată de Guvern, chiar dacă premierul Victor Ponta i-a avertizat de la bun început că nu vor primi nimic în plus.
Crin Antonescu, preşedintele Senatului, stăruieşte totuşi în demers: „Că este opţiunea domniei sale ca nici Senatul şi nici Camera Deputaţilor să nu poată beneficia de o suplimentare de fonduri o înţeleg; vom discuta însă, pentru că asta nu poate fi o opţiune unilaterală.”
Lucrurile ar fi putut sta altfel dacă aleşii îşi votau propriul Statut la timp, document care ar fi dus la înjumătăţirea cheltuielilor cu cazarea. Camera Deputaţilor plăteşte lunar 1,5 milioane de lei pentru hotelurile de cinci stele în care locuiesc deputaţii. Alte 850.000 de lei sunt cheltuite de senatori pentru cazare. Practic, fiecare parlamentar care nu are domiciliul în Bucureşti îi costă pe contribuabili 8000 de lei pe lună.
Din acest motiv, sunt nevoiţi să ceară Guvernului alţi bani: 8 milioane de lei pentru Senat şi 13 milioane de lei pentru Camera Deputaţilor. Aceasta în condiţiile în care, în doar şase luni, deputaţii aproape au epuizat fondurile pentru deplasări externe. Iar dacă nu vor primi la rectificarea bugetară, aleşii mai au în vistierii bani cât să le ajungă până în septembrie.