Părintele electoratei și al supraaccizei, propus pentru funcția de premier

Data publicării:
Liviu Voinea
Foto: Agerpres

 

Foto Facebook

Spre deosebire de runda de consultări de săptămâna trecută, la a doua întâlnire cu preşedintele, social-democraţii au propus un premier.

„Ne-am gândit la dl Liviu Voinea, care îndeplinește criteriile de integritate și expertiză. Am avut o întâlnire cu colegii din coaliție, le-am prezentat această propunere, nu au respins-o”, a spus președintele PSD Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că s-a consultat inclusiv cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi că a primit promisiunea că Liviu Voinea va primi sprijinul băncii centrale, dacă va deveni premier.

În vârstă de 40 de ani, Liviu Voinea este în prezent viceguvernator a Băncii Naţionale. Anterior, el a fost ministru delegat pentru Buget şi secretar de stat în în Ministerul Finanţelor Publice. În perioada în care a făcut parte din Guvern a fost membru al Partidul Social Democrat, calitate la care a renunţat odată cu intrarea în Consiliul de Administraţie al BNR.

Dl președinte a spus că i se pare o propunere rezonabilă. După ce va avea a doua rundă de discuții va face propunerea pe care o va considera dlui”, a mai spus Liviu Dragnea.

Propunerea social-democraţilor este categoric respinsă de liberali.

„Dl Voinea nu a fost în stare să gestioneze bugetul. L-a dat afară și PSD-ul. Cum o să gestioneze guvernul? Sunt singur că preşedintele va avea o propunere distinctă de a PSD-ului, ca să eliminăm orice fel de dubii”, a spus Vasile Blaga, copreşedintele PNL.

La patru zile după prima discuţie cu şeful statului, liberalii au renunţat la principala lor propunere: organizarea alegerilor anticipate.

Președintele ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat, premier tehnocrat. Este o variantă cu care PNL e de acord”, a spus Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

PNL cere acum garanţii că viitorul premier va elimina oamenii numiţi de PSD în administraţie şi în conducerea companiilor de stat.

În mandatul lui Liviu Voinea de ministru al Bugetului a fost concepută „electorata”. Dacă BNR spunea că ideea ca românii să beneficieze, temporar, de reducerea ratelor la credite a venit de la Liviu Voinea, acesta spunea că ideea a fost dezvoltată la Ministerul Finanțelor. 

De asemenea, Liviu Voinea este şi ministrul care a introdus mai multe taxe şi impozite controversate: supraacciza la carburant si taxa pe stâlp, care urmează să fie eliminate, conform noului Cod Fiscal.



ACTUALIZARE 19.26 Președintele ne-a propus azi un premier tehnocrat și un cabinet format din tehnocrați, au anunțat liderii liberali, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, după consultările de la Cotroceni. Ei au spus că acceptă această variantă, deși consideră că alegerile anticipate ar fi fost o variantă onestă și cinstită, de întoarcere la popor. PNL nu a dorit să blocheze dialogul în această criză politică, a explicat Alina Gorghiu. Ea a mai spus că înțelege argumentele președintelui pentru un premier tehnocrat, iar PNL va oferi sprijin pentru un asemenea guvern, cu condiția ca premierul să agreeze o agendă și un calendar de reforme, dintre care prioritară este depolitizarea administrației locale. „Dacă acest guvern condus de un tehnocrat nu va înțelege necesitatea de a depolitiza administrația, atunci tot PSD va guverna”, a afirmat Alina Gorghiu.

ACTUALIZARE 18.40 Liviu Dragnea confirmă: Liviu Voinea este propunerea PSD pentru premier tehnocrat. Liviu Dragnea spune că președintele a apreciat că este o „propunere rezonabilă”, dar că va face o propunere de premier după ce se va consulta cu toate partidele politice.

Liviu Voinea - CV

Membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator BNR

Născut la 26 iunie 1975

Absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, A.S.E. Bucureşti.

Educaţie

2000 - Doctorat în economie - Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Generală

1999 - Studii post-universitare în sociologia bunăstării - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie

1998 - Master în Administrarea Afacerilor - School of Business, Stockholm University

1997 - Licențiat în economie - Academia de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Experienţă profesională

octombrie 2014 - prezent - Membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României

21 dec. 2012 - 27 august 2014 - Ministru delegat pentru buget, Ministerul Finanțelor Publice

16 mai 2012 - 21 dec. 2012 - Secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, activități și responsabilități în domeniul politicilor fiscale

aprilie 2009 - 21 dec. 2012 - Membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie, Eximbank

Activitate didactică

1 oct. 2013 - prezent

Profesor universitar, Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale

1 febr. 2005 - 30 sept. 2013

Conferenţiar universitar, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

1 oct. 2009 - 30 sept. 2013

Profesor asociat, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

2004

Cercetător post-doctoral, Institute for Prospective Technological Studies, Joint Research Center, European Commission, Sevilla, Spania

2001 - 2004

Lector universitar, Facultatea de Studii Economice şi Integrare Europeană - Universitatea Româno-Americană

1999 - 2000; 2001 - 2004

Profesor asociat, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Studii Economice Bucureşti

Premii

Premiul „Virgil Madgearu” pentru economie al Academiei Române - 2007, pentru cartea „Corporațiile transnaționale și capitalismul global”



ACTUALIZARE 18.22 Liviu Voinea este propunerea PSD pentru postul de premier, potrivit unor informații venite pe surse.

Liviu Voinea este fost ministru al Bugetului în Guvernul Ponta, din decembrie 2012 până în august 2014, iar în prezent este viceguvernator BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, el însuși fost premier tehnocrat, spunea, luni, căun guvern tânăr, cu un premier tehnocrat, poate fi o soluție la actuala criză politică. În ceea ce privește posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. „Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piață sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generație, alte aspirații”, a precizat Mugur Isărescu.

ACTUALIZARE 17.40 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat înainte de consultările cu președintele, că are o propunere de premier, dar nu a dezvăluit numele acestuia. „În seara aceasta o să-i fac președintelui o propunere de prim-ministru. Este un prim-ministru care răspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice care au făcut ca România să aibă o creștere economică substanțială și durabilă și care garantează că aceste lucruri vor continua”, a spus Liviu Dragnea, după ce a avut consultări cu alți lideri PSD, la Palatul Parlamentului.


Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor va fi următorul:

Luni, 9 noiembrie 2015:
• Ora 18.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 19.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL).

Marți, 10 noiembrie 2015:
• Ora 11.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.00 - Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 12.30 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri