Oaze cu iz de Hawaii în sectorul 4 al Capitalei. 17 palmieri donaţi de o primărie din China împânzesc zona de la Parcul Tineretului până pe Şoseaua Olteniţei. Tradiţia a început acum 11 ani, şi de atunci în fiecare an, palmierii sunt expuşi de fiecare dată în alt loc. Doar că nu toată lumea înţelege utilitatea, iar peisagiştii avertizează că astfel de arbori nu trebuie ţinuţi în zone poluate.
Teodora Iacob, jurnalist Digi24: Deşi pare că ne aflăm într-o ţară exotică, suntem de fapt în Sectorul 4 al Capitalei, unde primăria scoate în fiecare an aceşti palmieri din seră şi îi așază în diferite locuri din sector. Moda a început în 2008.
Cristian Zărescu, consilier Primăria Sector 4: Avem în acest moment 17 astfel de arbori, sunt plantați în patru locații. Pe timp de iarnă, ei sunt duşi în sere, sunt îngrijiți, iar pe timp de vară îi plantăm.
De cele mai multe ori, trecătorii nici nu observă palmierii. Cine i-a văzut însă nu a fost încântat.
Bărbat: Eu ştiu, sunt drăguţi, dar nu ştiu dacă se pretează la Bucureşti, ei au alte locuri unde cresc.
Bărbat: Nu prea i-am observat să vă spun drept, acum mă uit şi eu la ei... Da nu ştiu ce caută pe-aici.
Bărbat: Putea să fie şi ceva românesc, fără să fie atâta cheltuială, pentru că ăştia sigur sunt scumpi.
Nici vorbă de cheltuială, spun reprezentanţii primăriei. Palmierii au fost donaţi de un oraş din China.
Cristian Zărescu, consilier Primăria Sector 4: A fost un schimb de experienţă cu o provincie din China și în urma protocolului, ei ne-au dat acești palmieri.
Astfel de arbori sunt foarte pretenţioşi, atrag atenţia specialiştii, care spun că poluarea din intersecţiile unde au fost puşi le-ar putea fi fatală.
Diana Culescu, peisagist: Atunci când aduci o plantă exotică, e bine să o expui şi omul să interacţioneze, pusă acolo e ca un tablou aruncat la gunoi. Faptul că ei sunt plimbați în fiecare an în intersecții, unde stau și în poluare și apoi sunt duşi în sere, pentru că nu au cum să reziste altfel în România, asta mi se pare muncă în zadar.
20 de palmieri a primit în dar primăria Sectorului 4 acum 11 ani, dar trei dintre ei nu s-au adaptat condiţiilor climatice din România.