ACTUALIZARE 15.05. PSD, PNL, UNPR şi PC sunt de acord cu pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru majorarea bugetului Apărării în 2017.
Acordul politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare
Pactul va fi semnat mâine.
ACTUALIZARE 11.46 Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat luni, după consultările avute la Cotroceni, că i-a propus președintelui Klaus Iohannis ca cele două procente din PIB alocate armatei să fie repartizate încă din 2016, nu din 2017 cum a fost propunerea inițială.
ACTUALIZARE 11.30. Potrivit unor surse, Pactul pentru Apărare va fi semnat mâine, la ora 10.00. Singura condiţie pentru semnarea acestui acord prin care să se acorde 2% din PIB pentru Apărare este ca toate partidele să fie de acord.
Până acum, PSD şi PNL au fost de acord.
Discuţiile continuă la Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis va face declaraţii la ora 15.30.
ACTUALIZARE 11.10. "Acordul pe care îl inițiază președintele și care sper să obțină un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta înseamnă, pe de o parte, din punctul nostru de vedere punerea în operă a tuturor angajamentelor la care România s-a angajat de la momentul semnării acordului de aderare la NATO, iar pe de altă parte înseamnă categoric o investiție în securitatea națională și o investiție în securitatea fiecărui cetățean al României", a declarat Alina Gorghiu.
Liderul PNL a apreciat că prin semnarea acordului propus de Iohannnis "România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-și prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o în calitate de țară membră NATO".
"Avem garanția că de data aceasta, la inițiativa președintelui României, acest pact - deși în România există o istorie nefericită a acordurilor pe diverse domenii - va deveni realitate și România va trece de la entuziasmul de a fi țară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament", a mai declarat Gorghiu.
De asemenea, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat că acordul inițiat de Iohannis vine să răspundă angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.
ACTUALIZARE 10.30. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu delegaţia PSD, în frunte cu premierul Victor Ponta.
Acesta a remarcat schimbarea din sala de consultări: "Felicitări pentru schimbare. E de o sută de ori mai funcţional şi mai normal". Premierul s-a referit la faptul că discuţiile au loc la o masă de lucru, situaţie diferită de cea din timpul mandatului lui Traian Băsescu. Atunci, participanţii la discuţii stăteau pe fotolii, în faţa preşedintelui.
Pentru a majora fondurile destinate apărării este nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene în privinţa deficitului bugetar.
Discuţiile de la Cotroceni au loc înaintea vizitei pe care preşedintele o va face la Bruxelles, pe 15 şi 16 ianuarie.
Consultările de astăzi vor începe la ora 10. Fiecare partid va avea alocate 30 de minute. Primii chemaţi sunt cei de la PSD, urmaţi de PNL, UNPR, PC, UDMR, minorităţi şi PPDD. Consultările se vor încheia la ora 15.
Programul consultărilor
10.00 - 10.30 - Partidul Social Democrat
10.45 - 11.15 - Partidul Național Liberal
11.30 - 12.00 - Uniunea Națională pentru Progresul României
12.15 - 12.45 - Partidul Conservator
13.00 - 13.30 - Uniunea Democrată Maghiară din România
13.45 - 14.15 - Grupul parlamentar al minorităților naționale
14.30 - 15.00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu