Ludovic Orban: "Ne vom adresa consiliilor să respecte decizia CCR și principiul invocat de CCR – obligativitatea instituțiilor publice de a respecta deciziile CCR. În privința primarilor – se face diferențiere – CCR lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere să decidă dacă și primarii își pierd mandatul. În cazul șefilor de CJ este obligația consiliilor locale și județene să aplice deciziile CCR. Deciziile CCR produc efecte juridice. În cazul refuzului vom formula inclusiv plângere penală."
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu e de acord cu decizia CCR. Tăriceanu spune că OUG 55 "a eliberat aleşii locali de sub tirania partidelor care şi-au schimbat din mers doctrina şi a permis formarea unor majorităţi în consiliile locale blocate".
Curtea Constituţională a decis, în 17 decembrie 2014, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.
Ordonanța care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.