Ordonanţa care a permis „cel mai mare negoţ cu primari de după Revoluţie”, respinsă în Senat

Data publicării:
161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 104 voturi ”pentru” şi trei abţineri, legea de respingere a OUG 55/2014. Actul normativ, emis de guvernul Ponta, a permis aleşilor locali să schimbe partidul fără a-şi pierde funcţia înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014.

161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Senatul este cameră decizională în acest caz.

În cadrul dezbaterilor, opoziţia PNL-USR a criticat dur ordonanţa dată de Guvernul Ponta, pe care a numit-o cel mai mare negoţ cu primari de după Revoluţie.

”Uşor inutilă dezbaterea pentru că efectele juridice nu mai pot fi reglementate aşa cum a cerut Curtea Constituţională. N-avem cum să uităm că a fost cel mai mare negoţ cu primari, marca Dragnea, post-Revoluţie. A fost o ordonanţă de urgenţă care va lăsa cicatrici multă vreme. V-a luat doi ani şi aproape jumătate să dezbateţi o lege declarată neconstituţională. Deciziile Curţii sunt importante doar atunci când vă convin. Când nu vă convin, ţineţi ordonanţele la sertar”, a declarat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Social-democratul Titus Corlăţean, ministru de Externe în august 2014, când a fost adoptată OUG 55, a încercat să ofere o explicaţie în sprijinul actului normativ.

”În 2012, acel fenomen politic numit USL a intrat în alegeri şi a câştigat un scor consistent care a prefigurat scorul de la parlamentare. După ruperea USL au fost foarte serioase probleme pentru unii dintre primarii şi consilierii aleşi pe listele USL”, a declarat Corlăţean.

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a fost însă mult mai vehement împotriva OUG 55 şi a PSD.  ”Ordonanţa 55 a furat 500 de primari. Azi aveţi guvern Grindeanu pentru că aţi furat, în 2014, 500 de primari. Cine plăteşte azi pentru lucrul acesta? Nu cumva Liviu Dragnea azi are un elefant în sertar?”, s-a întrebat el de la tribuna Senatului.

Replica a venit de la senatorul PSD Şerban Nicolae, care i-a luat peste picior pe liberali. ”Dacă-l citeaţi pe Eminescu, ştiaţi şi aia cu «e uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune». Le-a pus cineva primarilor pistolul la tâmplă să schimbe partidul? Am aflat că o ordonanţă din 2014 a influenţat alegerile parlamentare din 2016. Între timp au fost alegeri locale în 2016 unde, de asemenea, v-aţi luat o bătaie soră cu moartea. Nu e vina noastră că nu aveţi credit la electorat. Munciţi şi sigur că lucrurile se vor schimba un pic, nu în părţile esenţiale”, le-a transmis Şerban Nicolae celor de la PNL.

Liberalii au ripostat pentru a treia oară însă prin vocea liderului grupului PNL din Senat, Mario Oprea. ”Să veniţi să spuneţi că după ruperea USL primarii nu mai ştiau în ce partid sunt e absurd şi vă batem obrazul. I-aţi şantajat cu banii publici, de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat. I-aţi ademenit şi i-aţi ameninţat că nu primesc niciun ban”, a spus Oprea.

În cadrul dezbaterilor a intervenit şi senatoarea USR Florina Presadă, activist civic în 2014 când a fost adoptată OUG 55. ”Ne amintim de comportamentul antidemocratic al PSD. Ce s-a întâmplat prin acea ordonanţă de urgenţă a fost încălcarea unui vot democratic. S-a întâmplat cu un preţ pe care Dragnea l-a plătit prin PNDL”, a declarat Florina Presadă. 

Anterior votului din plenul Senatului, comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat miercuri un raport de admitere la legea de respingere a OUG 55/2014.

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 a fost adoptată de guvernul Ponta în august 2014, cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale. Actul normativ a legalizat, pentru o perioadă de 45 de zile, traseismul politic, permiţând aleşilor locali să migreze de la un partid la altul, fără să-şi piardă mandatul. Efectul OUG 55/2014 a fost trecerea a peste 5.000 de aleşi locali, dintre care 552 de primari, de la un partid la altul, 80% dintre ei migrând spre PSD.

În decembrie 2014, PNL a atacat la Curtea Constituţională legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, care a şi declarat-o neconstituţională recomandând Parlamentului respingerea OUG 55 şi, totodată, să reglementeze prin legea de respingere măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care actul normativ a fost în vigoare.

În februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat legea de respingere a OUG 55/2014, precizând că toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a migrării de la un partid la altul a aleşilor locali se păstrează în integralitate.

Din februarie 2015, legea de respingere a OUG 55/2014 a trenat în Senat, iar adoptarea acesteia nu va mai avea niciun efect asupra aleşilor locali, deoarece între timp au avut loc alegeri locale în vara anului 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...