Partidul Naţional Liberal a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe Justiție pe data 26 mai, în acelaşi timp cu desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat, joi, la Târgu Mureş, Ludovic Orban. Liderul PNL a apreciat că cele două teme anunţate de preşedinte sunt fundamentale pentru evoluţia societăţii româneşti.
„Prima temă, interzicerea aministiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, reprezintă voinţa a peste 85% dintre cetăţenii români, dacă nu şi mai mult, iar preşedintele face un lucru salutar declanşând acest referendum pentru a pune punct odată pentru totdeauna tentativelor celor care au jefuit România în ultimii 30 de ani de a scăpa de braţul lung al legii. Telenovela privind amnistia şi graţierea a început în anul 2013, când la putere era premier Victor Ponta şi când s-a încercat adoptarea în Parlament a Legii privind aministia şi graţierea. Readuc aminte că la finalul lunii decembrie această lege nu a fost adoptată din cauza opoziţiei ferme a Partidului Naţional Liberal, care a reuşit să împiedice votarea şi adoptarea Legii amnistiei şi graţierii.
După alegerea ca preşedinte al României, Klaus Iohannis a impus majorităţii parlamentare, cu susţinerea parlamentarilor Partidului Naţional Liberal, respingerea acestui act normativ. PSD a continuat sistematic să încerce sub o formă sau alta să dea Legea amnistiei şi graţierii sub formă de ordonanţă, sub forma altor proceduri pe care le-au declanşat, cum ar fi conflictul juridic de natură constituţională între autorităţi ale statului, dar până astăzi nu au reuşit, deşi aproape la fiecare şedinţă de Guvern a existat riscul major ca Guvernul să adopte noaptea ca hoţii aministia şi graţierea”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a apreciat că preşedintele a luat o iniţiativă extrem de benefică pentru societate şi a precizat că liberalii vor fi alături de preşedinte, vor susţine această propunere de interzicere a amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie.
„A doua temă este de asemenea o temă fundamentală pentru societatea românească. Nu mai vrem OUG, aşa cum a fost OUG 13 dată în ianuarie 2017, aşa cum a fost OUG 90, OUG 92, OUG 7 care a transformat Secţia specială într-un pluton de execuţie împotriva magistraţilor curajoşi şi independenţi care îndrăznesc să se lege de puternicii zilei. Considerăm că în sistemul constituţional românesc este obligatorie instituirea unui mecanism prin care să se poată declanşa controlul prealabil în privinţa OUG şi prin alte instituţii decât prin instituţia Avocatului Poporului. De când în fruntea Avocatului Poporului este Victor Ciorbea, cârpa de şters pe jos a oricărui preşedinte sau premier PSD, Avocatul Poporului a încetat să reprezinte poporul şi interesele cetăţeanului în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor”, a adăugat Orban.
El a spus că nu mai poate fi lăsată această unică instituţie care este condusă într-un mod samavolnic şi împotriva intereselor românilor să fie singura instituţie care să poată declanşa controlul de constituţionalitate în privinţa OUG.
„Pronunţarea cetăţenilor în favoarea instituirii unui mecanism de control prealabil al OUG şi, de asemenea, de interzicere a emiterii OUG în domeniul juridic, în domeniul pedepselor, reprezintă de asemenea un proiect fundamental pentru societatea românească, care poate să stopeze agresiunea sistematică a actualului Guvern şi a clanului Dragnea împotriva sistemului de justiţie, împotriva independenţei justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, a mai spus liderul PNL.
Ludovic Orban a cere „fiecărui român care s-a săturat de PSD, care s-a săturat să fie condus de hoţii care au jefuit România, care s-a săturat ca în fruntea României să fie o adunătură de indivizi care nu au pic de respect faţă de lege şi de drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor, să vină la referendum şi să voteze în favoarea propunerilor pe care le va iniţia preşedintele României”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare. „Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte", a declarat preşedintele.