Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că iniţiatorii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă se bazează la acest moment pe 214 - 215 voturi, din cele 233 necesare adoptării ei, transmite News.ro.
„Până acum suntem, pe calculele pe care le avem, pe un scor nu foarte departe de cele 233 de voturi necesare. În momentul de faţă ne bazăm pe 214 - 215 voturi, în condiţiile mobilizării exemplare a tuturor parlamentarilor care sunt implicaţi în susţinerea moţiunii de cenzură”, a declarat Orban la B1 TV, precizând că negocierile individuale vor continua.
Conform lui Orban, strategia de negociere cu PSD şi ALDE este o negociere individuală.
Liderul PNL a precizat că moţiunea de cenzură depusă miercuri are cele mai mari şanse dintre toate moţiunile similare din actuala legislatură.
Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, votată pe 18 iunie
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost depusă şi citită miercuri în plenul Camerelor reunite, de către liberalul Gigel Ştirbu. Numărul parlamentarilor prezenţi în sală a fost foarte mic, absenţii fiind din toate partidele. Dezbaterea motiunii în plenul Camerelor reunite este programată marţi, când este aşteptat şi votul. Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Miercuri, la câteva ore de la depunere, iniţiatorii contau pe 207 voturi pentru moţiune.
Moţiunea este semnată de 173 de parlamentari,a anunţat miercuri deputatul PNL Raluca Turcan, precizând că nu sunt încă suficiente voturi, dar ”jocul merge mai departe”.
„În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, afirmă semnatarii în textul moţiunii.
Premierului Viorica Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora.
„Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili”, i se reproşează premierului.