Președintele PNL, Ludovic Orban, îi cere președintei CSM Lia Savonea, într-o scrisoare deschisă, să sesizeze Curtea Constituțională a României în cazul tergiversării dosarului șefului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Ludovic Orban îi scrie președintei CSM despre „o situație extrem de gravă și relevantă cu care se confruntă sistemul de justiție - sustragerea din ancheta penală a președintelui Senatului” și îi cere să utilizeze „pârghiile legale necesare pentru a facilita înfăptuirea justiției”.
„Încă din noiembrie 2018, adică în urmă cu cinci luni de zile, Direcția Națională Anticorupție, prin Parchetul General, a solicitat Senatului aprobarea cererii de începere a urmării penale în cazul fostului prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, actual președinte al Senatului, pentru infracțiuni de luare de mită.
Senatorii Partidului Național Liberal au cerut în repetate rânduri punerea în dezbatere a solicitării în cauză și supunerea la vot în plenul Senatului. În schimb, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a blocat în mod sistematic această procedură, tergiversând în mod intenționat răspunsul față de cererea înaintată de DNA. Este străveziu faptul că PSD și ALDE utilizează în mod politic majoritatea parlamentară pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, făcând scut în jurul dnului Tăriceanu și afectând în mod nepermis atribuțiile autorității judecătorești”, transmite liderul PNL.
Ludovic Orban susține că nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot asupra vinovăției sau nevinovăției unei persoane și îi cere Liei Savonea să constate „un blocaj constituțional generat de refuzul Senatului de a răspunde solicitării Direcției Naționale Anticorupție, fiind încălcat principiul colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului”.
„În calitate de președinte al CSM apreciez că este de datoria dumneavoastră exercitarea atribuției prevăzută de Legea 47/1992, Articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constituțională pentru soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, respectiv dintre Senatul României și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”, mai scrie liderul PNL.
Marți expiră termenul până la care senatorii din comisia juridică trebuia să dea un aviz asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale împotriva președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Cererea procurorilor de încuviințare a începerii anchetei zace în Parlament de cinci luni, o decizie fiind amânată de mai multe ori.
Comisia juridică a Senatului nu a discutat nici marți solicitarea, ședința fiind suspendată din lipsă de cvorum. Parlamentarii PSD și ALDE au plecat din sală în timpul ședinței, fără niciun fel de explicații. De altfel, subiectul nici nu figura pe ordinea de zi a acestui for.