Opinie separată. A treia lege a Justiției, integral neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
livia stanciu - iccj

În dezacord cu ceilalți judecători ai Curții Constituționale, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție Livia Stanciu a considerat că legea de modificare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea judiciară, gândită în Comisia Iordache și adoptată de Parlament, ar fi trebuit declarată în întregime ca fiind neconstituțională. Este vorba de a treia lege din pachetul privind Justiția. În cazul celorlalte două - care modificau Statutul magistraților, respectiv Legea de organizare și funcționare a CSM - motivările au fost deja publicate, așa că acestea reintră în zilele următoare în dezbaterea Comisiei conduse de Florin Iordache.

În opinia separată formulată în cadrul motivării deciziei CCR din 13 februarie, Livia Stanciu susține că unele modificări aduse Legii nr. 317/2004 sunt „lipsite de logica juridică a unei reglementări coerente”, în timp ce în cazul altora „este imposibil de făcut o coroborare (...) care să ducă la o concluzie logico-juridică”.

De asemenea, Stanciu a apreciat că, prin felul în care a fost dezbătută și adoptată în Parlament, a fost încălcat principiul bicameralismului prevăzut în Constituție, deoarece s-a apelat la „o procedură mixtă, care nu cunoaște reglementare sau temei juridic”.

„În cadrul procesului legislativ desfășurat la Senat a fost operat un număr de 25 de modificări, completări sau abrogări, dintre care 16 cu semnificație deosebită în economia și filosofia legii. Toate aceste modificări, completări sau abrogări operate direct de Senat, fără a fi supuse dezbaterii Camerei Deputaților, deturnează, fiecare în parte, dar și împreună, în totalitatea lor, voința primei Camere sesizate, precum și scopul inițial și principal al propunerii legislative”, argumentează fosta șefă a ICCJ.

În motivarea publicată marți, privind decizia adoptată pe 13 februarie, CCR a arătat că, atâta timp cât Constituția stabilește ca judecătorii și procurorii să fie reprezentanți, în egală măsură, în Consiliul Superior al Magistraturii, o lege nu poate institui o diferențiere în ceea ce privește alegerea ca președinte al CSM.

De asemenea, CCR a constatat că o comisie parlamentară nu poate să exercite competenţele unei structuri din cadrul puterii executive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...