Coaliția a decis: Alegeri prezidențiale și parlamentare în trei weekenduri consecutive. Hotărârea a fost adoptată în ședință de guvern

Data actualizării: Data publicării:
ID238712_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Astfel, primul tur al prezidențialelor va avea loc pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie iar pe 1 decembrie va fi scrutinul parlamentarelor. Hotărârea de Guvern a fost adoptată joi, în şedinţă.

ACTUALIZARE 15:30 Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor a fost adoptată joi, în şedinţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

ACTUALIZARE 13:30 Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor va fi adoptată astăzi, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am stabilit ca alegerile prezidenţiale vor fi organizare la 24 noiembrie, turul I şi 8 decembrie, turul al II-lea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie Astfel putem adopta chiar azi Hotărârea de Guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi încheiem acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu.

Alegeri prezidențiale și parlamentare în trei weekenduri consecutive

Alegerile vor fi intercalate iar românii sunt chemați să voteze în trei weekenduri consecutive.

„Ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: 

- primul tur în data de 24 noiembrie  

- al doilea tur în data de 8 decembrie. 

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, arată mesajul PNL.

Coaliţia de guvernare s-a reunit azi, de la ora 09.00, pentru a decide calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit timp de două zile la consultări cu reprezentanţii partidelor pentru a discuta despre oportunitatea organizării celor două tipuri de alegeri. Între timp, continuă atacurile și ironiile între PSD şi PNL, în această dispută care pune viitorul coaliției la încercare.

ACTUALIZARE 10:10. Coaliția s-a întrunit deja de o oră la Guvern. Potrivit surselor, discuțiile avansează și decizia, până acum, este că nu vor fi comasate parlamentarele cu niciunul dintre tururile pentru alegerea președintelui.

Cu alte cuvinte, vom fi chemați la urne de trei ori, în această toamnă. 

Mai multe scenarii legate de datele alegerilor sunt încă pe masă, iar organizarea prezidențialelor în septembrie pare să fi rămas doar o dorință a lui Marcel Ciolacu.

La ședința restrânsă participă doar câțiva lideri din fiecare partid.

Pe lângă calendar, liderii politici trebuie să decidă și candidații la prezidențiale.

Știrea inițială:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va prezenta joi, în şedinţa de coaliţie, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Majoritatea formaţiunilor participante a transmis că doreşte ca alegerile să se desfăşoare la termen. În plus, în discuţii s-a menţionat şi posibilitatea comasării unui tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

USR şi REPER au pledat pentru alegeri la termen, în timp ce UDMR a vorbit despre necesitatea separării parlamentarelor de prezidenţiale şi organizarea alegerilor pentru preşedinte în luna octombrie.

Forţa Dreptei a solicitat ca alegerile să se organizeze în termen, dar a respins ideea comasării turului doi cu parlamentarele.

PUSL a arătat că ar trebui să se respecte decizia deja luată în Coaliţia PSD-PNL, ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie.

Liderul AUR, George Simion, a spus că formaţiunea sa se pregătise pentru alegerile prezidenţiale în luna septembrie.

PNL nu cedează

Marcel Ciolacu transmitea, la finalul discuţiilor cu partidele, că va cere partenerilor de Coaliţie de la PNL să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii.

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice şi nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiţi candidaţi, transmitea guvernul.

În timpul discuţiilor de la Palatul Victoria, PNL a organizat o şedinţă a conducerii formaţiunii, în care, în unanimitate, s-a votat susţinerea alegerilor la termen.

Nicolae Ciucă anunţa, după şedinţă, că partidul său nu va ieşi de la guvernare şi că la consultările de la Palatul Victoria, şi PSD şi PNL au avut reprezentanţi, prin cei doi vicepremieri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu.

Atacurile între PSD şi PNL continuă

„Rareş şi compania au mari dificultăţi în a-şi vedea ostaşul in turul 2, de aici şi piruetele, de aici şi explicaţiile stupide. „Din acest motiv al lipsei de onoare, PNL nu a mai câştigat alegerile parlamentare din 1937”, afirma purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, luni.

„Ce ne arată jocul făcut de PSD din ultimele zile: PSD se chinuie să inducă ideea că Ciucă nu ar întra în turul doi, dar realitatea ne arată că, în toate scenariile, Ciolacu nu iese victorios din turul doi. Acum că a ratat şi forţarea anticipatelor prezidenţiale, chiar a ratat orice şansă să ajungă chiar el în turul doi. Până în noiembrie va fi pe locul patru indiferent de ce procente va avea partidul”, a afirmat liberalul Florin Roman într-o postare pe Facebook.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...