În prezent, doar cei care au o vechime de mimimum şase ani fac parte din această categorie. Asta înseamnă că un pensionar care a lucrat în mină, de exemplu, doar doi ani, ar putea beneficia de venituri mai mari conform noii încadrări.
Initiativa a fost propusă şi adoptată deja de Comisia pentru muncă din Senat. Săptămâna viitoare, propunerea va intra în dezbaterea Plenului Senatului.
Amnistie fiscală pentru toți!
De amnistia fiscală extinsă vor beneficia profesorii, cadrele medicale şi funcţionarii din administraţia locală.
„Ministerul muncii poate să vă spună că este vorba de o sumă de 300 de milioane de lei. În momentul în care vom ști și numărul de bugetari îl vom comunica”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii.
În lipsa cifrelor care să arate dacă bugetul este pregătit să suporte o asemenea sumă, senatorii s-au grăbit să adopte legea, iar Guvernul să o susţină, pe motiv că nu afectează veniturile bugetare. Greşit, spun economiştii, care avertizează că toţi românii vor trebui să plătească pentru generozitatea Executivului.
„Toată povara generată de decizii macro e plătită, în final, de fiecare om, prin faptul că nu-i mai creşte salariul din cauza taxelor și impozitelor”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.
„Există un interes electoral în a trece această lege mai repede acum, pentru a mulțumi și linişti o parte din viitori votanţi”, a adăugat Aurelian Dochia, analist economic.
Parlamentarii Puterii susţin că modificarea a fost făcută la cererea preşedintelui Traian Băsescu, în urma propunerii legislative prin care urmau să fie scutiţi de la plată 700 de profesori din Valea Jiului.
„Noi am primit de la Preşedinţie o cerere de reexaminare cu o specificaţie foarte clară: nu putem să ne adresăm numai profesorilor din Valea Jiului, pentru că pe de o parte facem discriminare în rândul profesorilor, pe de altă parte am fi făcut discriminare în rândul bugetarilor”, a spus Liviu Pop, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat.
Şi astfel au fost puşi laolaltă toţi bugetarii care, culmea, au fost găsiţi de Curtea de Conturi că au încasat venituri nelegale.
Aceştia au primit banii pe baza unor legi care nu erau în vigoare sau erau interpretate diferit. Banii s-au acordat prin prime de vacanţă, diferite sporuri, compensaţii sau indemnizaţii. Spre exemplu, în 2012, fosta Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a acordat plăţi nelegale de aproape 1,5 milioane de lei.Chiar şi la Ministerul justiţiei s-au dat sporuri de o jumătate de milion de lei.
Tipuri de plăţi nelegale
- prime de vacanţă, tichete de masă şi tichete cadou
- spor pentru titlul de doctor în ştiinţe
- sporuri pentru ore suplimentare
- spor de confidenţialitate
- spor de fidelitate şi loialitate
- spor pentru condiţii vătămătoare
- indemnizaţie de dispozitiv
- compensaţie de risc
Plăţi nelegale la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
- prime de vacanţă: 1,4 milioane lei
- tichete cadou: 21.000 lei
Plăţi nelegale la Ministerul Justiţiei
- spor de confidenţialitate
- compensaţie de risc
Total: 553.000 lei