La alegerile parlamentare din decembrie 2012, pe aceste liste se aflau cu aproape 61.000 de români mai puţin.
Biroul Electoral Central a adoptat, săptămâna trecută, hotărârea privind interpretarea unor noţiuni şi expresii (număr total de voturi valabil exprimate, prag electoral, atribuirea mandatelor, calcularea câturilor, sistemul de atribuire al mandatelor şi conţinutul listei candidaţilor supleanţi) şi decizia privind măsurile pentru asigurarea ordinii publice în cadrul procesului electoral.
De asemenea, BEC a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor depuse de către 15 partide politice, alianţe electorale şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi de către opt candidaţi independenţi şi a stabilit ordinea pe buletinul de vot a listelor de candidaţi şi candidaţilor independenţi.
Și Ministerul Afacerilor Externe a finalizat astăzi, vinerea trecută, lista secţiilor de votare din străinătate la scrutinul din 25 mai 2014 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Numărul acestora rămâne neschimbat față de alegerile europarlamentare din 2007 și 2009, adică 190.
La alegerile europarlamentare cetățenii români din străinătate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentanților țării de reședință în Parlamentul European.
MAE reamintește că la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, în străinătate şi-au exercitat dreptul de vot aproximativ 22.000 de cetăţeni români, iar pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost înregistraţi la vot aproximativ 14.000 de cetăţeni români.