„Întrebarea este de ce e așa presiune mare? Pentru că anul acesta se reînnoiesc contractele cu ocoalele silvice și cu cei care se ocupă de exploatarea lemnului. De aceea este așa de mare presiune. E o presiune a unor companii, trei la număr, care controlează 80% din piața lemnului din România. Eu l-aș numi oligopol. Și mai sunt 11.000 de mici producători care exploatează acei 20%. Acei mici producători cine puteau să fie decât românii”, a spus Mircea Titus Dobre, deputat PSD.
El a adăugat că „nu este normal ca trei companii din afară să controleze piața din România”. Deputatul a menționat că în Austria există o lege care le protejează pădurile, în timp ce în România nu exista.
Pe de altă parte, Attila Korodi, deputat UDMR și fost ministru al Mediului, a spus că „și dacă situația Holzindustrie Schweighofer era cu acționariat român era aceeași boală, aceeași problemă majoră”.
Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, marţi, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi împotriva cererii şi 21 pentru.
Documentul, iniţiat anul trecut de 125 de parlamentari social-democraţi, a fost retrimis Legislativului pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a semnalat că unele prevederi îngrădesc activitatea firmelor de exploatare a lemnului şi pot avea un impact negativ asupra economiei. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Documentul prevede ca o companie să poată cumpăra cel mult 30 la sută din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie, ceea ce ar putea fi o încălcare a liberei circulaţie a mărfurilor. De altfel, preşedintele Consiliului Concurenţei a cerut opinia Comisiei Europene cu privire la proiectul de modificare a Codului silvic. El spune că nu se opune acestei legi şi nici limitărilor de tăieri ilegale, dar vrea să se asigure că modificările respectă legislaţia europeană şi că nu vor fi sancţionate de la Bruxelles.
Problema defrişărilor ilegale va fi discutată şi în următoarea şedinţă a CSAT. Social-democraţii îl acuză pe preşedinte Klaus Iohannis că e direct interesat în această chestiune, pentru că a retrimis în Parlament noul Cod silvic. Numele şefului statului a fost legat, în anumite medii, de cel al unei firme austriece acuzate că ar procesa lemn tăiat ilegal. Klaus Iohannis a respins cu vehemență orice legătură.
Citiți și